BrightPensioen wil zzp’ers activeren

0

Veel zzp’ers weten niet dat het bedrag dat ze in hun pensioenpotje stoppen een belastingvoordeel oplevert. Volgens BrightPensioen ligt er deze maand maar liefst 1,2 miljard euro aan belastingteruggave klaar. Vandaag start de pensioeninstelling met een campagne om zzp’ers daarop te wijzen.

Het doel van de campagne is om zzp’ers die nog niets doen aan hun pensioen een stevig zetje te geven om daar in deze laatste maand van 2018 mee te beginnen. BrightPensioen wijst ze daar met radiospotjes en een online campagne op.

Uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van stichting ZZP Nederland en PZO (Platform Zelfstandige Ondernemers) dat vorige week is gepubliceerd, blijkt dat een groot deel van de zzp’ers niet fiscaal vriendelijk vermogen opbouwt voor hun oudedag. De helft van de zelfstandigen die iets opbouwen, doet dit op een spaarrekening in box III. De meerderheid van de zzp’ers is niet bekend met de mogelijkheid van fiscaal vriendelijk opbouwen. En daarmee lopen zzp’ers een flink fiscaal voordeel mis.

Sjaak Zonneveld, directeur BrightPensioen: “Dat zzp’ers zo weinig doen aan hun pensioen wordt gezien als groot probleem. Ook in politiek Den Haag. Voor zzp’ers die al wel gestart zijn met de opbouw van een eigen pensioenpotje, is het belastingvoordeel dé trigger. We horen dit van bijna al onze deelnemers. Maar we weten ook dat de meest zzp’ers die geen pensioen opbouwen geen idee hebben dat ze een belastingvoordeel mislopen.”

“Ik schrik daar nog van”, aldus Zonneveld. “Ook hoogopgeleide zzp’ers zie ik vaak verbaasd kijken als we dit aan ze vertellen op een voorlichtingsevent. Een campagne door de overheid, die de fiscale voordelen van pensioensparen voor zzp’ers onder de aandacht brengt, zou zeker effectief zijn om dit probleem aan te pakken. Onbegrijpelijk dat ze dat niet doen.”

Zonneveld roept de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees en de Tweede Kamer dan ook op om volgend jaar zo’n campagne te voeren. “Wij doen het dit jaar nog even voor hem.”

Belastingvoordeel van 1,2 miljard

BrightPensioen heeft berekeningen gemaakt op basis van zowel het gemiddeld inkomen, als het mediaan-inkomen van de zzp’ er. Het gemiddelde van die beide berekeningen komt uit op 1,2 miljard.

Sjaak Zonneveld: “Die 1,2 miljard zit binnen de marges uit onze berekeningen. Het kan in werkelijkheid iets hoger en iets lager zijn. Wellicht is de enorme hoogte van dit bedrag de reden dat de overheid hier geen campagne op voert. Als alle zzp’ers dit belastingvoordeel ‘op komen halen’ dan kost dat de schatkist veel geld.”

Fiscale jaarruimte

BrightPensioen liet vorig jaar door onderzoeksbureau GfK onderzoeken wat zzp’ers weten over jaarruimte. Bijna twee derde (63%) van de zzp’ers weet niet wat fiscale jaarruimte is. En van degenen die wél wisten wat het is, schatte meer dan 90% dit voordeel te laag in.

Zzp’ers hebben nog maar enkele weken om de jaarruimte voor 2018 te benutten en zo een belastingvoordeel te behalen. Daarnaast mogen zij de niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar alsnog ‘inhalen’.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.