Brand New Day: ‘Ga meer shoppen met pensioenpotje’

0

Nederlanders zouden ‘beter op de kleintjes’ moeten letten als het gaat om de opbrengsten van hun individuele pensioenpotjes bij een bank of verzekeraar. Volgens directeur Joost Tieland bij Brand New Day kan overstappen naar een andere aanbieder duizenden euro’s aan extra pensioen opleveren.

Volgens Tieland kijken Nederlanders minder goed naar de kosten en/of rente als het om hun pensioen gaat. Omdat het kostenplaatje complex is, of omdat er bij bijvoorbeeld het collectieve pensioen geen andere keuze is. Die keuzevrijheid is er echter wel bij individuele pensioenpotjes in de derde pijler bij een bank of verzekeraar of ander type aanbieder.

“Anders dan mensen wellicht denken kunnen ze ook tijdens de looptijd van een pensioenproduct overstappen”, aldus Tieland. “Dat gaat doorgaans met kosten gepaard, maar zeker als het pensioenproduct nog jaren loopt, kan dit een slimme keuze zijn. Alles in de pensioen opbouwfase van de derde pijler is te verhuizen. Wellicht is het soms niet mogelijk, maar dan heb je het echt over uitzonderingen.”

Klein verschil drukt zwaar op de opbrengst

Het kijken naar verschillen in (vaste) rente of kosten kan volgens Tieland veel opleveren. “Een miniem verschil van bijvoorbeeld 0,4% kosten op jaarbasis lijkt op het eerste gezicht weinig, maar op de lange termijn drukt dat kleine percentage steeds zwaarder op de opbrengst. We gaan als voorbeeld uit van een pensioenbeleggingsrekening die op jaarbasis gemiddeld 6% rendement oplevert waarbij de belegger per maand 250 euro stort. Na twintig jaar leidt het minimale kostenverschil tot een opbrengst die ruim 5.000 euro lager ligt.”

Tieland vindt het belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van het belang van de kosten en dat ze weten dat overstappen mogelijk is. “We zien elk jaar steeds meer mensen overstappen. Afgelopen jaar ging het om ruim 10.000 overstappers die samen zo’n 360 miljoen euro hebben overgeheveld.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.