Aanvullend pensioen: samen klanten helpen voor goed inkomen later

0

De markt van bancaire lijfrentes zal de komende jaren blijven groeien, voorspelt Arjan Vroom, Senior marketeer Sparen en Beleggen bij Nationale-Nederlanden Bank. “Klanten zijn op zoek naar een goed inkomen voor later. Hier ligt een belangrijke rol voor het intermediair.”

De nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp) heeft de pensioenmarkt flink opgeschud. Niet alleen zijn er grote wijzigingen in de tweede pijler. Ook kunnen Nederlanders vanaf 2023 meer jaarruimte inleggen dan voorheen in de derde pijler. En hebben zowel werknemers als ondernemers daarnaast ook langer de tijd om gebruik te maken van de reserveringsruimte. Hiermee krijgen klanten meer mogelijkheden om met een lijfrenteproduct aanvullend pensioen op te bouwen.

Het effect van het aannemen van de Wtp is direct zichtbaar. De instroom van lijfrente-opbouwproducten zit in een stijgende lijn. En duidelijk is dat de extra aandacht in de media én de stijgende rentes hierbij helpen. Daarnaast zien we dat steeds meer consumenten starten met beleggen voor hun inkomen voor later.

De afgelopen jaren is het aandeel beleggen binnen bancaire lijfrentes fors toegenomen. Adviseurs geven vaker het signaal dat klanten willen sparen, beleggen of een combinatie hiervan willen starten. Ook willen klanten ontzorgd worden. De interesse in gecombineerde producten als bancaire lijfrente met sparen én beleggen in beheer stijgt. Klanten willen meer ontzorgd worden, experts nemen het over.

De markt van bancaire lijfrentes zal de komende jaren blijven groeien. Klanten zijn op zoek naar een goed inkomen voor later. Hier ligt een belangrijke rol voor het intermediair. Bij pensioen en pensioenaanvulling is het noodzakelijk dat de klant weet wat hij straks heeft, wat de aanvullende mogelijkheden zijn en wat dat kan opleveren. Een bancaire lijfrente kan één van de puzzelstukjes zijn in de grote ‘inkomen-voor-later’-puzzel. Een adviseur weet wat de klant nodig heeft, aansluitende proposities worden kant en klaar verzorgd. Alleen samen kunnen we onze klanten op weg helpen naar een goed inkomen voor later.

Deze column werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2024

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Arjan Vroom

Arjan Vroom is Senior marketeer Sparen en Beleggen bij Nationale-Nederlanden Bank.