Zo optimaliseer je de planning van het personeel

0

Veel organisaties zijn tegenwoordig op zoek naar flexibiliteit. Zo kunnen ze de beste dienstverlening bieden, tegen de laagste kosten. Tegen de voordelen weegt echter wel op dat de personeelsplanning er een stuk ingewikkelder door wordt. Zeker als er sprake is van onregelmatige diensten die door flexwerkers moeten worden ingevuld. Of als er zowel een interne flexibele schil is, als een externe schil die door andere bureaus moet worden verzorgd. Hieronder lees je hoe met behulp van goede planning software de personeelsplanning een stuk eenvoudiger en minder tijdrovend is.

De voordelen van planning software

Planningen maken in Excel? Medewerkers moeten bellen, of via mail of Whatsapp contact moeten hebben over de beschikbaarheid? Door de planning te digitaliseren met Fleks planning software is dat allemaal verleden tijd. De administratie en communicatie tussen de planner en medewerkers verloopt online, en is geconcentreerd op een plek. Planners kunnen diensten veel sneller vullen, en wijzigingen doorgeven. Dit kan een tijdswinst van wel 75 procent opleveren.

Niet alleen planners profiteren overigens van planningsoftware. Het biedt ook medewerkers voordelen. Zij hebben overal en altijd inzage in de planning via bijvoorbeeld een app. Willen ze meer uren ingezet worden? Via de planning software kunnen ze hun extra inzetbaarheid gemakkelijk doorgeven. Daarnaast is planning software ook erg handig voor managers. Door de realtime rapportages, kunnen zij de marges optimaliseren.

Tot slot zijn er ook voordelen voor eigenlijk de belangrijkste stakeholders van de organisatie:  de klanten. Door een efficiënte en effectieve personeelsplanning zorg je sneller en gemakkelijker ervoor dat de juiste medewerker op de juiste plaats is. Hierdoor waarborg je de kwaliteit, dat een positief effect heeft op de klanttevredenheid.

Voor welke branches is planning software vooral erg geschikt?

Onlangs zijn opnieuw coronamaatregelen ingevoerd. Gelukkig zijn deze niet zo strang als tijdens bijvoorbeeld de eerdere lockdowns, waardoor toch bijvoorbeeld evenementen georganiseerd kunnen worden. Zeker nu regels voortdurend veranderen, moet er vaak op korte termijn nog veel georganiseerd worden. Evenementenorganisaties en -locaties kunnen dan ook veel baat hebben bij planning software die flexibiliteit uitvoerbaar houdt.

Daarnaast is er ook sprake van een groeiend arbeidstekort in bepaalde branches. Bijvoorbeeld in de zorg, waar men al jaren kampt met een tekort aan medewerkers. Dit werd onder andere veroorzaakt door een hoog ziekteverzuim en een hoge uitstroom, en dat is nu door het coronavirus nog eens versterkt. Ook in de horeca is het personeel niet aan te slepen, nadat een jaar eerder nog veel zaken vanwege de coronamaatregelen hun deuren moesten sluiten. In dergelijke branches die sterk afhankelijk zijn van een flexibele schil, kan een goede personeelsplanning niet ontbreken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Advertorial

Bovenstaande advertorial geeft u actuele informatie over een product of dienst. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder, maar kan hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen.