Zo houd je als ondernemer grip op het resultaat van je organisatie 

0

Als ondernemer doe je er alles aan grip te houden op het resultaat van je organisatie. Je houdt een boekhouding bij, zorgt dat de vaste lasten passen binnen het beschikbare werkkapitaal en investeert pas op het moment dat daar voldoende ruimte voor is. Zo voorkom je dat de organisatie al snel in financieel zwaar weer terechtkomt, met alle gevolgen van dien.

Makkelijk is het over het algemeen niet om grip te houden op de financiën van een groeiend bedrijf. In het bijzonder, wanneer je met steeds meer factoren rekening dient te houden. Denk aan een eerste bedrijfspand, een groeiend personeelsbestand, grote klanten die betalingsverplichtingen plotseling niet meer nakomen, enzovoorts. Hulp van een professionele organisatie kan wenselijk zijn, deze zorgen bij je uit handen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan BTW advies, gericht op de mogelijkheden om de BTW op bedrijfskosten af te trekken van de BTW op je omzet om zo meer over te houden.

Start met het opzetten van een robuuste boekhouding

Aan de basis van het houden van grip op de financiële situatie binnen je organisatie ligt het inrichten van een robuuste boekhouding. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn wanneer je nog werkzaam bent als zzp’er. Naarmate je organisatie groeit blijkt echter al snel, dat die initiële boekhouding niet meer volstaat; er is meer nodig om grip te houden. Een organisatie als Moore MTH helpt bedrijven de boekhouding correct in te richten. Dit maakt het mogelijk risico’s al in een vroeg stadium te herkennen en waar nodig te mitigeren. Zonder robuuste boekhouding komen die risico’s vaak pas veel te laat aan het licht, wat potentieel grote gevolgen kan hebben voor de stabiliteit van de onderneming. Tegelijkertijd maakt een robuuste boekhouding het mogelijk te sturen op cijfers. Iets waar steeds vaker voor wordt gekozen door managers van organisaties.

Advies op het gebied van belastingen

Niet alleen bij het opbouwen van een robuuste boekhouding kan hulp van een professionele organisatie wenselijk zijn. Kies hier bijvoorbeeld ook voor, wanneer je meer wilt weten over aftrekposten en belastingkortingen voor ondernemers. Van welke kortingen kun jij gebruikmaken? Wat betekent dit voor het bedrijfsresultaat? In welk kwartaal mag ik specifieke kosten aftrekken? Zijn er hierbij specifieke regels waarmee ik rekening dien te houden? Een financieel adviseur kan je er meer over vertellen. Dit voorkomt enerzijds dat je te veel belasting betaalt en anderzijds dat je een hoge boete ontvangt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.