Wat zijn ETF’s en hoe interessant zijn ze?

0

Elk jaar signaleert de AFM de belangrijkste trends en risico’s voor de financiële markten. Vaak zijn de voorspelde trends heel precies, hoewel de voorgaande versie de coronapandemie niet had kunnen voorzien. In het nieuwe trendinzicht voor 2021 wordt hier natuurlijk wel rekening mee gehouden. Men heeft het onder andere over de groei van ETF’s. Beleggen in ETF: wat is dit en hoe werkt het? Hieronder is het een en ander uitgelegd.

Een ETF of een exchange traded fund is een zogenaamde indextracker. De waarde van de ETF volgt een bepaalde beursindex zo precies mogelijk. Zo’n beursindex geeft in principe enkel een goed beeld van hoe een bepaalde markt presteert, maar om erin te investeren, zou je in alle onderliggende waarden moeten beleggen. Een voorbeeld van zo’n beursindex is de AEX Index (Amsterdam Exchange Index) die uit 25 fondsen bestaat.

Werking van een ETF

Bij een ETF investeer je in een beleggingsfonds waarvan de samenstelling identiek is met hoe de beursindex wordt berekend. Het hoofddoel is dan ook om de beursindex zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Wanneer de marktkapitalisatie van een aandeel van de AEX Index stijgt, zal dit aandeel zwaarder doorwegen in de AEX Index en zal de beheerder – in de praktijk is dit proces sterk geautomatiseerd – de samenstelling van het fonds hierop aanpassen. Dit doet men zelfs wanneer een andere samenstelling een potentieel hoger rendement op zou kunnen leveren. Hierin verschilt een ETF dan ook wezenlijk van een klassiek beleggingsfonds waarbij maximaal presteren toch nog steeds centraal staat.

Dit is overigens slechts een van de manieren van hoe een ETF een index kan volgen, want via zogenaamde swapovereenkomsten kan hetzelfde effect worden bekomen. Hierover uitweiden brengt ons echter te ver van de essentie.

Voordelen van investeren in ETF’s

Hoewel er nooit beter wordt gepresteerd dan de index heeft beleggen in ETF’s best wel een aantal voordelen te bieden. Zo is het beheer ervan veel eenvoudiger omdat het volstaat om louter een index te volgen, wat zelfs een eenvoudig computerprogramma kan doen en waarvoor er geen financieel analisten moeten worden ingeschakeld. Het gevolg is dat de beheersvergoeding vrij laag is. Waar klassieke beleggingsfondsen vaak een kostenpercentage hebben van 2 procent ligt dit bij ETF’s vaak niet veel hoger dan 0,5 procent.

Daarnaast weet een belegger exact wat hij mag verwachten, weet hij dat hij nooit slechter zal presteren dan de index en is hij niet afhankelijk van de al dan niet goede of slechte beleggingsvisie van een fondsbeheerder.

Ten slotte rekent men hier op net dezelfde voordelen als bij klassieke beleggingsfondsen. Zo is het geen complex financieel instrument en is er automatisch sprake van spreiding, wat de risico’s beperkt, zonder dat alle onderliggende waarden zelf hoeven te worden aangeschaft. Natuurlijk moet daarbij wel gekeken worden naar het type ETF. Er zijn bijvoorbeeld ETF’s die zich richten op een index die een specifieke locatie of sector volgt, terwijl het voor een goede risicospreiding aangeraden is om in verschillende sectoren en locaties te investeren.

Zelf beleggen in ETF’s

Investeren in ETF’s kan je rechtstreeks bij een broker doen. Er zijn talloze brokers te vinden die allemaal hun eigen transactiekosten hanteren. Ga goed na met welke broker je in zee gaat, want deze transactiekosten kunnen soms sterk verschillen. Bovendien sta je er bij goedkope brokers vaak alleen voor, terwijl ze zelf vaak ook een verdoken verdienmodel hebben.

In theorie hoef je enkel een beleggersrekening aan te maken bij de uitverkoren broker, hier geld naar overmaken en je kan beginnen beleggen in ETF’s. In de praktijk raden we natuurlijk aan om goed na te denken over welke ETF’s je gaat kopen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.