Waarom een taxatie vlak voor een verbouwing je veel voordelen op kan leveren

0

Tegenwoordig is een is een huis vinden niet meer al te makkelijk. Wanneer je een huis hebt gevonden ben je dan ook blijer dan blij. Natuurlijk blijven er altijd dingen die je aan het huis wilt veranderen om het helemaal naar jouw smaak te maken. Verbouwen kost geld, maar waarom zou je het eerst laten taxeren?

Taxatie aanvragen

Voordat je gaat beginnen aan het verbouwen van je huis, is het slim om het huis eerst te laten taxeren. Dit heeft verschillende redenen. de belangrijkste reden is misschien wel dat je niet alles direct uit je eigen zak kunt betalen. Daarvoor is kun je het best terecht bij een taxateur bij jou in de buurt. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam, dan kun je het best op zoek naar makelaars uit Amsterdam. De makelaar uit jouw regio weet het beste welke voorschriften er bij de uitbouw gehandhaafd moeten worden en waar je noodzakelijke aanvragen kunt indienen.

Waarom eerst laten taxeren

Wanneer je gaat verbouwen is het handig om de noodzakelijke kosten mee te laten financieren in de hypotheek. Daarvoor moet de hypotheekverstrekker als eerst de huidige waarde van het huis weten. De taxateur helpt je hierbij en stelt daarvoor een taxatierapport op. Vervolgens bepaalt de bank, aan de hand van de waarde, het bedrag dat wordt meegefinancierd. Wanneer het bedrag dat gefinancierd wordt door de bank is vastgesteld, wordt er een bouwdepot vrijgegeven waarmee je de verbouwing kunt betalen.

Kosten van een taxatie

Het zou zonden zijn als je veel geld kwijt bent aan een taxatierapport voordat de verbouwing überhaupt is begonnen. Bekijk daarom de kosten van een makelaar en vergelijk ze. De prijzen staan namelijk niet vast en kunnen sterk verschillen per taxateur. Met de juiste manier van onderzoeken kan je dus vooraf al een hoop geld besparen.

De woningwaarde

Het hoeft niet altijd zo te zijn dat de waarde van de woning met dezelfde waarde stijgt als dat je investeert. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij verbouwingen die smaakgevoelig zijn en niet perse de volume van het huis vergroten. Het kan dus zijn dat er een deel niet mee wordt gefinancierd. Dan is het de bedoeling dat je het aanvult met spaargeld of een doorlopend krediet. Ook handig als de verbouwing duurder uitpakt dan in de eerste instantie gedacht werd. Helaas gebeurt dit vaker dan gedacht.

Waarde waardevermeerdering

Wanneer spreken we dan wel van verbouwingen die zorgen voor waardevermeerdering? Dit zijn de verbouwingen die, zoals eerder gezegd, zorgen voor extra volume. Ook kun je denken aan het huis beter isoleren of in onderhoud voorzien. Dit worden zogeheten  ‘waardevaste verbouwingen’ genoemd. Omdat hierdoor de waarde van het huis stijgt, is de kans ook groot dat ze grotendeels worden gefinancierd door de kredietverstrekker.

De conclusie over taxeren voor de verbouwing

Het is dus erg handig om de huidige staat van het huis te laten taxeren voor de verbouwing. Je creëert financiële ruimte door waardestijging van het huis, van na de verbouwing, vooraf te berekenen. Wanneer je de uiteindelijke waarde weet, kun je een gedeelte van de verbouwingskosten meenemen in je hypotheek. Kies je ervoor om dit te doen dan weet je ook gelijk of de kosten opwegen tegen de opbrengsten!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.