Verzekeringen die je als ZZP’er zeker dient te overwegen

0

Er zijn allerlei risico’s waar je als zzp-er mee te maken kan krijgen tijdens de uitvoering van werkzaamheden. Het gaat dan niet alleen om het risico van schade veroorzaken door een gebeurtenis, maar ook om bijvoorbeeld inkomensverlies. Wat dat betreft is er een onderscheid te maken tussen schadeverzekeringen en inkomensverzekeringen. Een voorbeeld van een schadeverzekering is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering die mogelijk voor jou als zzp-er belangrijk is.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Ben je zzp-er in een beroep waarbij je werkzaam bent op juridisch of administratief gebied, maar geen advocaat, notaris of accountant? Of ben je een architect die ontwerpen maakt? In deze situaties is het zeker aan te raden om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De kans dat je een beroepsfout maakt met mogelijk het risico op grote schade is altijd aanwezig. Zelfs als je altijd zorgvuldig bent, bestaat de kans dat je een onjuist advies geeft of dat je een ontwerpfout maakt met grote gevolgen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking tegen de gevolgen van schadeclaims als er sprake is van een beroepsfout. Er zijn bovendien meerdere branches- en beroepsverenigingen die een dergelijke verzekering verplicht stellen. Bijvoorbeeld in de architectuur, waar de verplichting bestaat om je tegen beroepsaansprakelijkheid te verzekeren.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is voor iedere zzp-er de moeite van het overwegen waard om af te sluiten. Deze verzekering voorziet namelijk in een dekking tegen schadeclaims als je schade hebt veroorzaakt aan spullen van een derde of aan een persoon. Als je als zzp-er personeel in dienst hebt dan ben je ook verzekerd tegen schade als je werknemer te maken krijgt met een ongeluk en jou daarvoor aansprakelijk stelt. De dekking van deze verzekering is uitgebreid en voorziet ook in een vergoeding van schade als je bijvoorbeeld spullen hebt gehuurd en per ongeluk kapot hebt gemaakt. Datzelfde geldt eveneens als je spullen hebt geleend van een ander. Krijgt je werknemer met letsel of met verwondingen te maken dan valt dat onder de dekking en dat geldt eveneens voor beroepsziekten en voor overlijdensgevallen. Het is dus in meerdere opzichten een verzekering die te overwegen valt als ondernemer met een eenmanszaak.

Inkomensverzekering tegen arbeidsongeschiktheid

Er zijn nog altijd veel ondernemers die onverzekerd rondlopen als het om de arbeidsongeschiktheid gaat. Als je zzp-er bent zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering dan loop je een groot risico als het om je inkomen gaat. Stel dat je een been breekt of te maken krijgt met een ziekte waardoor je lange tijd uit de roulatie bent, hoe zit het dan financieel? Kan jij een inkomensverlies van maanden of misschien van jaren opvangen? De meeste ondernemers met een eenmanszaak hebben daar onvoldoende geld voor achter de hand. Je wilt echt liever voorkomen dat je inkomen naar nul gaat als je ook nog door een medische reden uit de roulatie bent. Daarom is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheid om een inkomensverzekering af te sluiten in de vorm van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarbij zijn er allerlei mogelijkheden, zoals het tegengaan van een deel van inkomensverlies of een volledige compensatie van weggevallen inkomen door arbeidsongeschiktheid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.