Verantwoord beleggen: hier moet je aan denken bij het kopen van aandelen!

0

Spaargeld is vandaag de dag nog maar weinig waard. Waar vroeger de rentepercentages hoog lagen en het écht interessant was om een spaarrekening te openen, levert dit momenteel vrijwel niets meer op. Daardoor kan het een stuk interessanter zijn om je spaargeld te beleggen. Toch is dit voor veel mensen erg spannend. Je wilt geen onnodig risico nemen met spaargeld waar je jaren hard voor hebt gewerkt. Tegelijkertijd levert dit geld op dit moment ook niets op. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je verantwoord kunt beleggen. Maar hoe pak je dit aan? Waar moet je aan denken bij het kopen van aandelen? 

Verdiep je in de verschillende aandelen

Besef goed dat je niet verplicht bent om direct een keuze te maken. Ga niet over één dag ijs. Op dit moment staat dat spaargeld er goed. Het groeit niet, maar het neemt ook niet af. Daardoor heb je voldoende tijd om je eerst eens goed te verdiepen in de verschillende aandelen. Maak gebruik van handige sites zoals aandelen.nl om de huidige koersen goed in de gaten te houden. Lees alles over de huidige beurs en welk effect de wereldwijde ontwikkelingen momenteel hebben op de waarde van deze aandelen.

Door voldoende research te doen, voel je je al een stuk zekerder. Hierdoor weet je niet alleen welke aandelen je het beste kunt kopen, maar durf je ook een redelijke voorspelling voor de toekomst te doen. Dit staat natuurlijk niet vast. Zelfs de beste experts kunnen voorspellingen doen die niet zullen uitkomen. De beurs is volledig afhankelijk van wereldwijde ontwikkelingen. Een grote ramp kan plotseling de beurs laten instorten. Beleggen is dan ook vrijwel nooit geheel zonder risico’s.

Gebruik enkel geld wat je écht kunt missen

Nog een belangrijke tip die we niet ongenoemd kunnen laten. Er zijn namelijk mensen die wel enorm veel risico nemen. Aandelen kopen met al hun spaargeld. Ook geld waar zij later gebruik van willen maken om bijvoorbeeld met pensioen te kunnen gaan. Wanneer er iets verkeerd gaat met hun aandelen, kunnen zij daardoor later in de financiële problemen komen. Daarom is het goed om verantwoorde risico’s te nemen. Met geld wat je écht kunt missen als het verkeerd zal gaan. Stort je zelf zeker niet in financiële moeilijkheden.

Er zijn ook mensen die eerst beginnen met een relatief klein startbedrag. Laten we zeggen duizend euro. Hierbij investeren ze eerst dit bedrag en bekijken ze vervolgens of ze hier geld mee kunnen winnen. Het gewonnen geld blijven ze vervolgens investeren, maar zelf leggen ze niets meer bij. Hierdoor kun je dus winst op winst maken, waardoor het je enkel iets extra’s op kan leveren en je geen onnodig verlies zal leiden.

Spreid je risico

Het gebeurt nog al te vaak dat mensen al hun geld in één beleggingsvorm steken. Wanneer er vervolgens iets mis dreigt te gaan, zijn ze direct al hun geld kwijt. Het is daarom beter om het risico te spreiden over verschillende aandelen.

Denk ook aan nieuwe vormen van investeren. Bijvoorbeeld een investering in cryptocurrencies. Volg het crypto nieuws en ontdek of dit ook iets voor jou is en of het daadwerkelijk de moeite waard is. Door te spreiden kun je het risico verlagen en relatief verantwoord beleggen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.