Veiliger je geldzaken regelen met een VPN

0

Het is de nachtmerrie voor veel mensen die nadenken over online bankieren: dat hun geld gestolen wordt. Dat criminelen zich toegang verschaffen tot de rekening en deze compleet plunderen. Of dat ze slachtoffer worden van oplichting. Gelukkig is hier veel tegen te doen. Een goede eerste stap is de aanschaf van een zogenaamd Virtual Private Network (VPN). Wat is dat precies en waarom zou je voortaan altijd een VPN moeten gebruiken als je een transactie doet?

Wat is een VPN?

Een VPN is een Virtual Private Network. Zie het als een soort tunnel tussen het apparaat waarmee je verbindt en het wereldwijde internet. Door deze tunnel wordt data gestuurd. Je ontvangt data, maar verzendt ook data naar servers van bijvoorbeeld de bank. Hoe schokkend dat ook is: in sommige situaties kan deze data niet versleuteld zijn. Iedereen kan je gegevens dan aftappen en soms zelfs aanpassen.

Een VPN codeert je verbinding. Dat betekent dat alle data die door de tunnel gaat, wordt versleuteld. Op die manier kunnen cybercriminelen je data niet aftappen of aanpassen. Het is namelijk een onleesbare brij aan code.

Een gecodeerde verbinding is veiliger

Door een VPN te gebruiken, hebben pottenkijkers geen kans meer. Met een VPN leid je data om via betrouwbare servers, die de hoogste beveiligingsprotocollen gebruiken. Daar komt nog bij dat de gebruiker moeilijker te volgen is. Een VPN verbergt namelijk je IP-adres, als extra laag anonimiteit.

Het IP-adres kan informatie verschaffen over de locatie van de gebruiker. Kwaadwillenden willen graag weten vanaf welke locatie iemand surft, zodat ze een gebruikersprofiel kunnen opstellen. Ieder stukje informatie is interessant om uiteindelijk tot criminele activiteiten te komen.

Daarom is het gebruiken van een VPN een veiligere manier om geldzaken te regelen. Een gecodeerde beveiliging met een anoniem IP-adres helpt je om cybercriminelen op afstand te houden.

Je bankzaken regelen op openbare netwerken

De kans is groot dat je al eens hebt ingelogd op een openbaar netwerk. Denk aan de gratis hotspot van een restaurant, in de trein of op het vliegveld. Het probleem van deze openbare netwerken is dat het absoluut niet veilig is. De verbinding is niet gecodeerd en iedereen die ook gebruikmaakt van het netwerk, kan elkaars gegevens inzien.

Daarom is het niet verstandig geldzaken te doen op een openbaar netwerk. Je persoonlijke financiële gegevens lopen een reëel gevaar, zelfs als je de originele app van de bank gebruikt. Daarom is het belangrijk om altijd een VPN te gebruiken als je gebruikmaakt van een openbaar netwerk. Je gegevens worden dan gecodeerd verstuurd.

Kies voor een VPN die inzet op veiligheid

Wie een VPN wil proberen, kan het best kiezen voor een VPN die inzet op de veiligheid van gebruikers. Er zijn ook VPN’s die inzetten op bijvoorbeeld snelheid of op het opheffen van regioblokkades. Voor het doen van geldzaken wil je een VPN gebruiken met de beste beveiligingsprotocollen.

Zoek op het internet naar recensies van VPN-aanbieders, vergelijk ze en neem een proefabonnement. Stel aan de klantenservice veel vragen over de beveiliging. Uiteindelijk is een VPN-abonnement een kleine investering om ervoor te zorgen dat je meest dierbare gegevens echt privé blijven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.