Stijging hypotheekrente zet door

0

Het zijn roerige tijden. De oorlog in Oekraïne overschaduwt alles en heeft grote gevolgen op heel veel gebieden. Ook op rentegebied gebeurt er veel, de kapitaalmarktrente schiet alle kanten op. Na een diepe dip in de afgelopen week schoot deze weer omhoog, waardoor ook de hypotheekrente toch verder stijgt.

Ontwikkeling kapitaalmarktrente

De ontwikkeling van de kapitaalmarktrente sinds begin dit jaar is bijzonder interessant te noemen. Waar de lange termijn marktrente in 2021 nauwelijks boven nul kwam, bevindt deze zich tot nu toe in 2022 vrijwel volledig boven de nullijn. En niet zuinig bovendien.

Stijging hypotheekrente zet door

Grote schommelingen

De schommelingen zijn groot bij de kapitaalmarktrente. Na een snelle stijging volgt er opeens een behoorlijke daling, om vervolgens weer hard omhoog te gaan. Dit is een logisch gevolg van de heftige gebeurtenissen in de wereld – die ook grote gevolgen hebben voor allerlei prijzen en daardoor een hoge inflatie veroorzaken.

Gevolgen voor de hypotheekrente

De ontwikkelingen bij de kapitaalmarktrente hebben effect op de hypotheekrente. Niet direct, er zit een duidelijke vertraging in. Dat was de afgelopen week goed te merken. De kapitaalmarktrente zat al enige tijd in de lift. Die stijging was inmiddels aan het doorwerken in de hypotheekrente: veel hypotheekbanken verhoogden hun tarieven in de afgelopen tijd.

Stijging hypotheekrente zet door

Verwarring door dip kapitaalmarktrente

Vervolgens dook de kapitaalmarktrente plotsklaps omlaag. Dat zorgde voor verwarring: zou de hypotheekrente dan toch ook weer gaan dalen? Of in elk geval niet meer verder stijgen? Nadat de Europese Centrale Bank (ECB) bekendmaakte minder obligaties te gaan opkopen en wellicht tóch later dit jaar de rente te zullen verhogen schoot de kapitaalmarktrente weer omhoog.

Daling overgeslagen: hypotheekrente stijgt door

De ontwikkelingen volgden elkaar zo snel op dat de hypotheekrente nog niet meegegaan was met de daling. De daarop volgende stijging was zodanig sterk dat de daling direct tenietgedaan werd. Het gevolg: bij de meest recente rentewijzigingen bij hypotheken wijzen de pijlen wederom omhoog.

Al met al laten de hypotheekrentes de laatste maanden een spectaculaire stijging zien. Onderstaande tabel toont de laagste hypotheekrentes per rentevaste periode van vandaag en die van 5 maanden geleden. In oktober 2021 bevonden veel hypotheekrentes zich rond het laagste niveau ooit.

Stijging hypotheekrente zet door

Bron: HomeFinance.nl

Door de stijging van de hypotheekrente lopen de maandlasten van een hypotheek op. De maximale hypotheek die banken willen verstrekken hangt ook af van de hoogte van de hypotheekrente. De vraag is dan ook wat het gevolg van deze rentestijging zal zijn op de huizenprijzen en de woningmarkt.

Hypotheekrente volgt kapitaalmarktrente met vertraging

In grafieken met de rente ontwikkeling is duidelijk te zien dat de hypotheekrente de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente volgt. Dat gebeurt alleen niet op dagelijkse basis. De lijn van de hypotheekrente is daardoor een stuk stabieler dan die van de kapitaalmarktrente, die elke dag wijzigt. Wie wil weten wat de hypotheekrente in de komende tijd gaat doen houdt de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente scherp in de gaten!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.