Slimmer beleggen in 2020? Lees de volgende tips

0

Wil je in 2020 beginnen met beleggen of slimmer gaan beleggen, zorg dan dat je op de hoogte bent van de ontwikkeling van de markt en wat eenvoudige beleggingsregels. Dit vergroot de kans om op lange termijn een goed rendement binnen te halen.

Graag zetten we een aantal beleggingstips op een rij.

1. Focus voor de lange termijn

Als je gaat beleggen op voor de korte termijn loop je meer risico om je inleg te verliezen, dit komt omdat je dan minder tijd hebt je portefeuille te laten herstellen van koersschommelingen. Focus je daarom op een doel op de lange termijn. Hoe langer je belegd hoe kleiner de kans dat je aan het einde van de rit een negatief rendement hebt.

2. Bepaal je doel

Als je een doel koppelt aan je focus op de lange termijn maakt dit het beleggen concreter en weet je waarvoor je het doet. Na het stellen van een doel, een verre reis, eerder met pensioen of gewoon vermogensgroei bepaal je hoeveel vermogen je nodig hebt om dit te realiseren en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Dit noemen we een beleggingshorizon, dit is een belangrijke graadmeter voor het risico dat je kunt nemen.

Begin op tijd met beleggen, zo hoef je minder opzij te leggen om je doel te bereiken. Er zijn verschillende rekenvoorbeelden die kunnen aangeven wat je maandelijks opzij dient te zetten om tot je doel te komen. Met een doelgerichte strategie kan je ook profiteren van het rendement op rendement effect. Het herbeleggen van uitgekeerde dividenden (aandelen) of couponrente (obligaties) kan het totaalrendement van je beleggingen verhogen.

3. Heb voldoende zelfkennis

Enige zelfkennis helpt bij een succesvolle beleggingsstrategie. De beleggingsstrategie moet goed bij je passen. Stel je bijvoorbeeld zelf graag een beleggingsportefeuille samen? Of besteed je het uit aan een specialist?

Zelf beleggen vraagt om discipline. En talent om je hoofd koel te houden als de beurzen snel stijgen of dalen. Als je de beleggingen uitbesteed kan je dat doen aan specialisten in vermogensbeheer.

4. Gespreid instappen

Het kan zijn dat je wacht op een goed moment om te beginnen met beleggen, het juiste instapmoment zeggen ze ook wel is. Kijkend naar historische data is er geen juist instapmoment. Het ‘timen’ van de markt op in te stappen op het beste moment is zelfs voor professionals niet weggelegd. Het is verstandiger om niet in één keer een groot bedrag te investeren maar je inleg te spreiden. Maak een berekening wat je per maand kunt missen en leg bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in. Automatisch koop je dan meer als een belegging goedkoper is en minder als een belegging een hoge koers heeft. Hierdoor spreid je het risico van koersschommelingen in de tijd.

Het huidige rentepercentage is op een historisch laag getal gekomen dat het zonde is om het geld op je spaarrekening te laten staan, het is praktisch aan het verdampen. In plaats hiervan kan je bijvoorbeeld maandelijks een bedrag opzij zetten wat je kunt inleggen op je beleggingsrekening. Hierbij bouw je ongemerkt vermogen op.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.