Schade? Wat dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

0

Als ondernemer is het niet fijn om voor onvoorziene kosten te staan. Denk aan een aanrijding met de bedrijfsauto, of wanneer er per ongeluk schade wordt veroorzaakt aan andermans spullen of werkapparatuur. Deze kosten kunnen hoog oplopen en hier wilt u uzelf en uw onderneming voor beschermen. Ondernemers kunnen zich beschermen met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat u of uw werknemers schade veroorzaken tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Wanneer dit het geval is, kan het zijn dat u daar schadeclaims voor krijgt. Door te kiezen voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering weet u zeker dat u nooit de negatieve gevolgen zult ervaren van zulke schadeclaims.

Als u of uw medewerker tijdens het werk schade veroorzaakt aan onroerende goederen, mensen of andermans spullen, dan is uw bedrijf mogelijk aansprakelijk voor de gevolgen. Het is wettelijk niet verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Wel doen doen bedrijven liever zaken met goed verzekerde ondernemingen, zodat wanneer er schade wordt veroorzaakt zij hier niet de dupe van zijn. Een goede verzekering levert over het algemeen dus enkel voordelen op. Bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bent u in de meeste gevallen gedekt tegen;

  • Materiële schade: bijvoorbeeld u bent loodgieter en veroorzaakt tijdens het repareren van een kraan per ongeluk waterschade.
  • Letselschade: denk aan botbreuken en de medische kosten van het ziekenhuis.
  • Gevolgschade: bijvoorbeeld de waterschade veroorzaakt tijdens het repareren van de kraan heeft tot gevolg dat de vloer van de winkel, waar u de reparatie uitvoerde, vervangen moet worden. De winkel is tijdelijk gesloten en de winkelier loopt daardoor omzet mis.

Dit zijn tevens de meest voorkomende soorten schades.

Handig: de AVB-checklist

Als ondernemer wilt u natuurlijk op zoveel mogelijk situaties voorbereid zijn. Zo wilt u ook graag voorbereid zijn op bepaalde schades die voor kunnen komen. Mede hierdoor zijn vrijwel alle ondernemers verzekerd door middel van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, ook wel AVB genoemd.

Maakt u al gebruik van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Met behulp van de AVB-checklist van Centraal Beheer kunt u controleren of uw huidige AVB bij uw situatie past. Mogelijk wijst de checklist uit dat het verstandig is om uw huidige AVB over te sluiten omdat u bijvoorbeeld kunt besparen op uw premie. Handig dus om even door te nemen!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.