Salderen en de terugleversubsidie: wat is het verschil?

0

Afgelopen zomer heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer laten weten dat de salderingsregeling wordt vervangen door de terugleversubsidie. In september voegde hij hieraan toe dat dit pas in 2021 zal gebeuren, omdat de implementatie van de terugleversubsidie iets meer tijd vergt dan verwacht.

Wat is salderen? Steeds meer huisbezitters investeren in duurzaam wonen. Wanneer je zelf stroom opwekt, dan is het mogelijk om de energie die je opwekt met de zonnepanelen terug te leveren aan het energienet. Dit gebeurt als je meer stroom hebt opgewekt dan dat je hebt verbruikt. Op de jaarrekening van de energieleverancier wordt de stroom die jij aan het net hebt geleverd, verrekend met de stroom die je hebt verbruikt. Dit heet salderen.

Een voorbeeld: de zonnepanelen leveren in één jaar 1.500 kWh op. In datzelfde jaar verbruik je 2.000 kWh aan de energie die je van de leverancier ontvangt. Dit houdt in dat je maar 500 kWh van de leverancier hebt verbruikt en dus geld terugkrijgt.

Hoogte van de terugleververgoeding

Bij het salderen geldt er een salderingsgrens. Deze is voor iedereen anders en is bepaald door de energie die jij op papier afneemt bij de energieleverancier. Lever je dus meer aan het stroomnet, dan dat je verbruikt? Dan is er sprake van en terugleververgoeding. Je ontvangt dan voor de kWh’s die je het net op hebt gestuurd, een bepaald bedrag per kilowattuur van de energieleverancier.

Hoeveel terugleververgoeding je krijgt, verschilt per energieleverancier. De terugvergoedingen variëren van zo’n €0,04 tot €0,12 per kWh. Als je overstapt naar een andere energieleverancier, is het dus raadzaam om hier op te letten. Over het nettoverbruik (afgenomen stroom min de teruggeleverde stroom) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. Daarnaast betaal je ook vastrecht.

Wat gaat er straks veranderen?

De door jou geleverde stroom wordt tegen de afgenomen stroom weggestreept. En dat zou eigenlijk tot 2023 zo blijven. De salderingsregeling is voor de overheid een dure vorm van subsidie. Zonnepanelen worden namelijk steeds goedkoper. Om die reden is er dus gezocht naar een alternatief: de terugleversubsidie. Het is straks niet meer mogelijk om de zelf opgewekte stroom af te trekken van de verbruikte stroom.

De zonnestroom die je niet zelf verbruikt, lever je wel terug op het energienet maar in het vervolg ontvang je een terugleversubsidie per kWh. De gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar voor de zonnepanelen blijft hetzelfde. Over de zonne-energie die jij zelf opwekt en verbruikt, hoef je geen energiebelasting, btw en leveringskosten meer te betalen. Dus kun je het beste zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom zelf verbruiken om de energierekening laag te houden.

Hoe zit het met de postcoderoosregeling?

Er zijn op dit moment verschillende subsidies beschikbaar voor het opwekken van duurzame stroom. De overheid wil dit namelijk stimuleren. Een daarvan is de postcoderoosregeling. Deze regeling is ruim drie jaar geleden geïntroduceerd als financieringsmogelijkheid om bijvoorbeeld samen met buurtbewoners of vrienden zonne-energie op te wekken, zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak (hoeven te) liggen. Bijvoorbeeld op een dak van een groot agrarische bedrijf of op het dak van een VvE-complex.

Minister Wiebes zou het liefst zien dat deze regeling ook wordt opgenomen in de nieuwe terugleversubsidie. Er wordt nog onderzocht in welke mate dit haalbaar is.

Dit is een partnerbijdrage van Pricewise.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar