Ruimere inlegmogelijkheden derde pijler met nieuwe pensioenwet

0

Nederland heeft internationaal gezien een van de beste pensioenstelsels. Toch is ook al lang bekend dat deze wel moet blijven meegaan met de tijd. In 2020 is er na decennialang overleg eindelijk een nieuw pensioenakkoord gesloten. Na een aantal keer uitstel, is de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen uiteindelijk ingegaan op 1 juli 2023.

Een grote verandering is de overgang naar individuele pensioenpotten. Andere wijzigingen (waar mensen zelf ook direct mee aan de slag kunnen) betreffen de ruimere mogelijkheden om pensioen op te bouwen binnen de derde pijler van het pensioenstelsel.

De pijlers van het pensioenstelsel

Iedereen wil na een leven lang hard werken, natuurlijk graag genieten van zijn oude dag. Zonder financiële zorgen, en met voldoende financiële ruimte om te leven zoals jij dat wil. De AOW (de eerste pijler van het pensioenstelsel) is hiervoor waarschijnlijk niet voldoende. Bovendien neemt hierop in de toekomst de druk toe vanwege de vergrijzing. Daarom is het verstandig om te sparen voor een aanvullend pensioen. Voornamelijk mensen in loondienst kunnen dit via een pensioenfonds (tweede pijler). Voor mensen die hier niet (voldoende) pensioen opbouwen, is er ook nog de mogelijkheid te kiezen voor een lijfrente (derde pijler).

Meer over lijfrente: de derde pijler

Een lijfrente (zoals een pensioen bij Evi van Lanschot) is bijvoorbeeld interessant voor ondernemers en zelfstandigen, en mensen in loondienst die niet volledig pensioen opbouwen. Bij een lijfrente leg je maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag in op een geblokkeerde rekening. Het bedrag groeit door spaarrente, of wordt belegd. Dit vermogen telt overigens niet mee voor je vermogen in box 3. Met een lijfrente kun je pensioen opbouwen met belastingvoordeel. Je inleg mag je nu van je inkomsten aftrekken. Je hoeft er pas belasting over te betalen zodra de lijfrente wordt uitgekeerd. De uitkering bestaat uit periodieke betalingen, vaak startend bij ingang van het pensioen.

Ruimere mogelijkheden pensioenopbouw lijfrente

Met de nieuwe pensioenwet zijn er verruimde mogelijkheden voor pensioensparen of -beleggen met een lijfrente. Waar eerder een opbouwpercentage (het gedeelte dat je mag aftrekken) van 13,3 procent gold, is dat vanaf 2023 maar liefst dertig procent. Het bedrag dat je jaarlijks maximaal mag inleggen (je jaarruimte) bedraagt nu 34.550 euro. Heb je in eerdere jaren niet (maximaal) pensioen kunnen opbouwen? Dan mag je dat nu fiscaal aantrekkelijk alsnog over de voorgaande tien jaren doen (waren er eerst zeven). De maximale reserveringsruimte is ook verhoogd, naar 38.000 euro.

Nu genieten, maar ook nadenken over de toekomst

Veel mensen denken tot hun vijftigste totaal niet aan hun pensioen. Maar hoewel je nu uiteraard echt niet op een houtje hoeft te gaan bijten, is het wel belangrijk om alvast over de toekomst na te denken. Door zo vroeg mogelijk te starten met de opbouw van een aanvullend pensioen, vergroot je de kans op fijne jaren zonder financiële zorgen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.