Roerige tijd, passen mijn beleggingen nog bij mij?

0

Het zijn bewegelijke dagen op de beurs omtrent het coronavirus. Je hebt afgelopen jaar waarschijnlijk een mooi rendement behaald met de onrust op de markt zal je wellicht de vraag stellen kunnen mijn beleggingen beter?

Je hebt waarschijnlijk onlangs goed gekeken naar je beleggingen of contact gezocht met je beleggingsinstantie. Heb je het juiste serviceniveau ontvangen of had het beter gekund? Om er achter te komen of je beleggingen beter kunnen volgen hier een aantal afwegingen.

Nog op de juiste koers?

Toen je begon met beleggen, heb je gekozen voor een doel, een periode en het risico. Denk hierbij aan eerder met pensioen gaan, of juist je pensioen aanvullen. Je huis aflossen of de studie van je kind betalen. Wat je doel ook is, vermogen opbouwen kost tijd. Een lange termijn focus is dan ook belangrijk om op koers te blijven, zo overwin je de schommelingen van de markt. In de tussentijd is er misschien het een en ander veranderd, dit kan in de persoonlijke situatie maar ook bijvoorbeeld in de waarde van je beleggingen.

Regelmatig checken of je op koers ligt is helemaal niet gek. Belangrijk daarbij is om te toetsen of het verwachte rendement en het bijbehorende risico nog aansluiten bij de haalbaarheid van je doel? Wellicht is het beter gegaan dan je had verwacht en kun je in het vervolg wat minder risico lopen om je doel te bereiken. Of andersom, moet er een tandje bij om je doel te halen.

Hoe is het rendement?

Is het rendement van de afgelopen jaren naar wens? Een overzicht van je behaalde rendement vind je op de website van je vermogensbeheerder of in de beleggingsrapportages die je ontvangt. Hou er dan rekening mee dat risico en rendement over het algemeen hand in hand gaan; hoe meer rendement, hoe meer risico je doorgaans zult lopen met je beleggingen.

Welke service krijg ik voor de kosten?

Beleggen brengt ook (in)directe kosten met zich mee. Maar als je gaat vergelijken betaal je dan niet te veel voor het advies wat je krijgt. Laat je je geld beheren door een vermogensbeheerder? Dan geniet je van de expertise van professionele beleggers en het comfort om het beheer uit handen te geven. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Weet jij waar je voor betaalt? De basis is de beheerfee of beheervergoeding, daarnaast betaal je afhankelijk van de beleggingen in je portefeuille nog indirecte kosten. Deze zijn over het algemeen verwerkt in de koers van je beleggingsfondsen. Maar wees er bewust van dat de totale kosten flink kunnen verschillen per aanbieder.

Een second opinion op je beleggingen door een expert van Evi van Lanschot

Misschien weet je nog niet zeker of je huidige manier van beleggen wel bij je past. Wil je weten hoe haalbaar jouw doelen zijn? En of het gekozen risicoprofiel wel past bij je persoonlijke situatie? De ervaren beleggingscoaches van Evi van Lanschot nemen dit soort vragen graag met je door en werpen een frisse blik op je beleggingen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Advertorial

Bovenstaande advertorial geeft u actuele informatie over een product of dienst. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder, maar kan hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen.