Persoonlijke lening afsluiten? Dit moet u weten!

0

Hebt u geld nodig voor een specifiek doel? Bent u bijvoorbeeld van plan om binnenkort het interieur van jouw woning een make-over te geven, wilt u een caravan aanschaffen of hebt u een ander leendoel? U kunt ervoor kiezen om te gaan sparen, maar iets anders waar u voor kunt kiezen is het afsluiten van een lening.

Natuurlijk moet u wel met een aantal zaken rekening houden, want geld lenen kost geld. In dit artikel hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van een persoonlijke lening voor u op een rijtje gezet. Lees snel verder!

U weet waar u aan toe bent

Bij het afsluiten van een persoonlijke lening weet u precies waar u aan toe bent en weet u ook vooraf al precies wanneer u klaar bent met de lening. Deze leenvorm kent namelijk een vast maandbedrag, een vast rentepercentage en een vaste looptijd. Het maandbedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Op deze manier weet u dus van tevoren hoelang het duurt voordat het geldbedrag terugbetaald moet zijn aan de kredietverstrekker en hoeveel dit in totaal gaat kosten.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een doorlopend krediet. Bij deze leenvorm is het rentepercentage flexibel en kan de looptijd een stuk langer duren, als de rente stijgt of als u telkens opnieuw geld opneemt. Het opgenomen bedrag wordt namelijk weer aangevuld tot het kredietmaximum. Dit kan als een voordeel worden gezien, maar de kans is hierdoor ook groter dat de schuld in stand wordt gehouden.

Vergelijk kredietverstrekkers met elkaar

Het loont altijd de moeite om kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Door een onafhankelijke website te bezoeken die kredietverstrekkers met elkaar vergelijkt, kunt u snel achterhalen waar u de lening het beste kunt afsluiten. De voorwaarden van kredietverstrekkers kunnen namelijk van elkaar verschillen, net als de rentepercentages. Kunt u bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen? Door ook de kleine lettertjes goed te lezen, komt u achteraf niet voor een verrassing te staan.

U krijgt een BKR-registratie

Een ander aandachtspunt is dat een lening afsluiten inhoudt dat de kredietverstrekker verplicht is om dit melden bij het BKR, Bureau Krediet Registratie. Tenminste, als u meer dan €250 leent en het krediet langer dan één maand loopt. Hoewel kredietverstrekkers natuurlijk alles in het werk stellen om u op een verantwoorde manier geld te laten lenen, en zij zoveel mogelijk zekerheid willen inbouwen dat jij een goede betaler bent, kan het gebeuren dat u een betalingsachterstand oploopt. Ook dan is een kredietverstrekker verplicht om dit aan het BKR te laten weten.

Heeft u de lening afgelost? Dan zal de overeenkomst met de kredietverstrekker beëindigd worden, maar ook dan blijven de gegevens van die lening nog 5 jaar staan bij het BKR. Als u een hypotheek wilt afsluiten, gaat de geregistreerde (lopende) lening worden meegenomen in de toetsing voor de maximale hypotheek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.