Voor starters is het vandaag de dag heel lastig om een eigen (eerste) woning te kopen.
De huizenprijzen zijn hoog, de studieschuld helpt niet mee en banken stellen strenge leningsvoorwaarden. Wellicht heeft u zelf kinderen die hier tegenaan lopen. U kunt hen mogelijk te hulp schieten, bijvoorbeeld door de aankoop (mede) te financieren. Wat zijn de mogelijkheden en de valkuilen?
De mogelijkheden
Grofweg zijn er vier mogelijkheden om uw kind te helpen bij het kopen van een woning. Dit zijn: een schenking, een onderhandse lening, het kopen van een pand (en dit verhuren) en de familiehypotheek.
1. Schenking
De bekende ‘jubelton’ bestaat niet meer, maar er zijn nog wel mogelijkheden om te schenken aan uw kind. Allereerst is er de reguliere schenkingsvrijstelling. U kunt jaarlijks een som belastingvrij schenken, maar dit is niet toereikend voor uw kind om een woning te kopen. Daarvoor is de ‘eenmalig verhoogde vrijstelling’ meer geschikt, maar ook dit is veelal niet toereikend. Als u een grote som wilt schenken, komt u uit bij de ‘belaste schenking’.
2. Onderhandse lening
Een lening aan uw kind noemen we een onderhandse lening. Die is onderdeel van uw fiscale jaaropgave. De rente die door uw kind aan u betaald wordt, is onder specifieke voorwaarden fiscaal aftrekbaar voor uw kind. Als lening verstrekker betaalt u mogelijk belasting over de ontvangen rente. Rente berekenen is nodig; als u geen of een te lage rente rekent, kan de Belastingdienst de lening zien als een schenking, wat ongewenste fiscale gevolgen kan hebben.
3. Huis kopen en verhuren aan kind
Deze derde optie wordt vrij vaak toegepast. Maar let goed op, er zijn enkele aandachtspunten:
- Hypotheekconstructie. Ga vooraf na of de hypotheekverstrekker toestaat dat u het huis verhuurt.
- Marktconforme huurprijs. Reken uw kind een marktconform huur, om problemen met de belastingdienst te voorkomen.
- Belastingoverwegingen. Verhuur van een woning heeft mogelijk fiscale implicaties.
- Huurcontract. Zorg altijd voor een formele huurovereenkomst met uw kind.
- Onderhoud en verantwoordelijkheden. U bent verplicht het huis te onderhouden. Wat voor rekening is voor uw kind, neemt u op in het huurcontract.
4. De familiehypotheek
Zeker als u beschikt over een aanzienlijke som spaargeld kan het fiscaal aantrekkelijk zijn uw kind te helpen bij de aankoop van een woning door middel van de familiehypotheek. Uw kind leent van u en u speelt feitelijk een hypotheekbank, met het huis als onderpand. Een notariële akte is optioneel maar wel aan te bevelen, zeker als er aanvullende financiering van een hypotheekbank nodig is. Aflossing van de hypotheek door uw kind is niet verplicht.
De rente die uw kind betaald is mogelijk fiscaal aftrekbaar voor hem of haar, mits u een marktconform rentetarief hanteert – de belastingdienst noemt dit een ‘zakelijke rente’ – en afhankelijk van het afsluitmoment (het fiscale overgangsrecht is voor u als lening verstrekker géén vrije keuze). Voor u als verhuurder valt de hypotheek in box 3 (overige bezittingen).
Conclusie
Er zijn meerdere mogelijkheden om uw kind te helpen bij de aankoop van een woning. Het is verstandig een kundig financieel adviseur in de arm te nemen om te overleggen wat voor u de beste optie is. U kunt ook het uitgebreide interview lezen met financieel planner Ramón Wernsen. Hij geeft vanuit zijn adviespraktijk antwoord op de meeste gestelde vragen hoe je kind te helpen bij het kopen van een huis.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.