Onbetaalde rekeningen innen: schakel je een incassobureau, advocaat of deurwaarder in?

0

Als ondernemer zijn er weinig dingen vervelender dan onbetaalde rekeningen. Je hebt hard gewerkt en een product of een dienst aangeboden, maar je wordt niet betaald. Vervelend! Maar als je rondvraagt of googelt, merk je vast dat er verschillende diensten zijn die je kunnen helpen. Schakel je een incassobureau in? Of kies je voor een deurwaarder of een advocaat? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen de diensten.

Incassobureau: laagdrempelig en goed voor bulkvorderingen

Zoek je een partij die je kan helpen om kleine bedragen terug te vorderen? Of heb je net een bulklijst met vorderingen liggen? Dan is een incassobureau ideaal. Het is immers een minder ingrijpende stap dan het inschakelen van een deurwaarder of advocaat. Echter heeft een incassobureaugeen wettelijke bevoegdheden – ze kunnen niet meer dan dat je zelf kunt. Een incassobureau moet dus een deurwaarder of advocaat inschakelen zodra er bijvoorbeeld moet worden gedagvaard of beslag moet worden gelegd.

Een ander aandachtspunt bij het inschakelen van een incassobureau is het gebrek aan regelgeving en toezicht. Incassobureaus hebben de afgelopen jaren regelmatig het landelijke nieuws gehaald. Dit varieerde van onheuse bejegening van debiteuren door agressieve incasso van nepvorderingen tot aan het oplichten van de eigen klanten van het incassobureau door enkele incasso cowboys in de branche. Dit soort misstanden komt voor omdat er nog geen regelgeving geldt voor incassobureaus en er ook geen toezicht is op incassobureaus. Wel is er momenteel wetgeving in de maak om dit te veranderen, zoals een incassoregister waarin incassobureaus verplicht moeten worden ingeschreven. Meer informatie over incassobureaus vind je op incassobureau.nl.

Wanneer een deurwaarder inschakelen?

Natuurlijk kun je ook een deurwaarder inschakelen. Die heeft immers wettelijke bevoegdheden, zoals ambtshandelingen kan verrichten, het betekenen (officieel overhandigen) van dagvaardingen, het executeren van vonnissen of andere typische deurwaardersdiensten.

Een aandachtspunt bij het inschakelen van een deurwaarder is dat de mogelijkheden van een deurwaarder op incassogebied beperkt zijn. Zo kan een deurwaarder geen bewarend (conservatoir) beslag leggen. Dit is beslaglegging voorafgaand aan een vonnis. Ook kan de deurwaarder geen faillissement aanvragen of gerechtelijke procedures bij de rechtbank voeren voor vorderingen vanaf € 25.000. Hetzelfde geldt voor het voeren van een kort geding of een hoger beroep. Hiervoor is namelijk een advocaat nodig. Een deurwaarder is daarom een geschikte incassopartij bij lagere vorderingen en voor eenvoudige juridische procedures, zoals bij de kantonrechter.

Incasso advocaat of advocaat hoger beroep

Wil je graag meer dan € 25.000 terugvorderen? Of in hoger beroep gaan? Dan heb je een advocaat nodig. Een advocaat is wel duurder dan incassobureaus of deurwaarders.

Je werkt het best altijd samen met een gespecialiseerde advocaat. Advocaten die zich specialiseren in incasso worden incasso advocaten genoemd. Schakel dus een incasso advocaat in voor jouw incasso en bijvoorbeeld geen advocaat familierecht of arbeidsrecht. Kies voor een advocaat voor hoger beroep als je je zaak wil aanvechten bij het gerechtshof.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.