Moeten zoekmachines een belangrijkere rol in het lesmateriaal krijgen?

0

Zoekmachines, SEO, linkbuilding, metadata, het zijn allemaal termen die we regelmatig voorbij horen komen. Informatie technologie (IT) neemt een zeer belangrijk rol in in ons dagelijks leven, en vrijwel iedere branche heeft behoefte aan IT’ers.

De vraag is of zoekmachines een belangrijkere rol in het lesmateriaal van ICT opleidingen moeten krijgen, of dat dit door de huidige ontwikkelen met artificial intelligence (AI) wellicht juist minder relevant zal zijn.

Wat is SEO?

Voordat we ingaan op deze vraag, even een aantal belangrijke begrippen en termen uitgelegd. SEO betekent in het Nederlands gewoon zoekmachine optimalisatie. Het omvat alles wat erbij komt kijken om een site zo hoog mogelijk te laten scoren in een zoekmachine zoals Google.

Linkbuilding is een onderdeel van SEO, wat van cruciaal belang is om een site goed te laten scoren. Door middel van externe en interne links die verwijzen naar een pagina, is het doel om een toppositie te bereiken in Google.

IT opleidingen en SEO

Als we kijken naar het huidige aanbod IT opleidingen, dan zien we dat deze vooral gaan over computernetwerken, informatiesystemen, het programmeren van software en het oplossen van computerproblemen. Het valt op dat er maar weinig opleidingen zijn die het gat opvullen tussen IT en internetmarketing.

Internetmarketing of online marketing is echter een enorme sector, waarin tevens een hoop werkgelegenheid is. Denk aan Search Engine Optimization (SEO), het betrekken van klanten via social media kanalen, het verzorgen van kwalitatieve content voor linkbuilding en  conversie optimalisatie, om zomaar een aantal aspecten te benoemen.

Nu kun je denken dat het zonde is om aandacht te besteden aan deze onderwerpen als onderdeel van lessen, gezien de technieken zo ontzettend snel veranderen, maar hetzelfde geldt voor alles wat met IT te maken heeft. SEO bestaat bijvoorbeeld al sinds het ontstaan van de eerste zoekmachines in de jaren ‘90, hoewel de manier waarop het wordt toegepast enorme ontwikkelingen heeft doorgemaakt.

Neemt AI de rol van zoekmachines over?

Hoewel het zeker mogelijk is dat in de toekomst de rol van zoekmachines kan worden overgenomen, is het ook mogelijk dat zoekmachines en AI naast elkaar zullen bestaan, of dat er een hele andere technologie op zal duiken. Dit betekent echter niet dat SEO niet meer relevant zal zijn.

Net zoals de hele ICT wereld zal het ontwikkelingen blijven doormaken, maar er zal altijd baat zijn om gevonden te worden als onderneming. Of dit nu is middels een zoekmachine of in een andere vorm. Daarom is het belangrijk om zoekmachines een rol te geven in het lesmateriaal van IT studenten, en waar nodig het lesmateriaal aan te passen op basis van de huidige ontwikkelingen. Het is nu eenmaal een branche waarin het cruciaal is om flexibel te zijn en veranderingen in de technologie te zien als kansen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.