Minder auto rijden, minder betalen aan de verzekering?

0

Auto rijden anno 2022 is duurder dan ooit. De benzineprijzen zijn door de oorlog in Oekraïne explosief gestegen en menig autobezitter denkt wel twee keer na voordat hij de auto pakt voor een klein ritje.

Aan die benzineprijzen kun je weinig veranderen. Woon je in de buurt van de grens, dan kun je wellicht goedkoper tanken in Duitsland of België. Zo niet, dan moet je op zoek naar de goedkoopste pomp in de buurt om daar alsnog een fortuin af te rekenen voor één volle tank. Minder autorijden is een logische manier om de kosten te drukken. Met de juiste verzekering voor je auto kun je van minder rijden zelfs dubbel profiteren.

Inschatting kilometers per jaar

Bij veel autoverzekeringen geldt dat je moet aangeven hoeveel je denkt te rijden in een jaar met je auto. Als je dit te laag inschat en je claimt schade, dan kan dat een probleem veroorzaken voor de vergoeding van de verzekering. Schat je het wel juist in, dan betaal je in ieder geval niet meer premie voor je autoverzekering dan noodzakelijk. Maar die inschatting moet je wel al van tevoren maken. Je kunt proberen tussentijds een wijziging door te geven aan de verzekeraar als je op korte termijn minder wilt gaan rijden. Aan dat maximum moet je je dan vervolgens wel weer zien te houden.

Premie terugkrijgen

Maar waarom kan het niet anders? Waarom kun je bij een te hoge inschatting van het aantal te rijden kilometers niet gewoon geld terugkrijgen voor het deel dat je niet daadwerkelijk gereden hebt? Er zijn verzekeraars, zoals Corona Direct, die dit principe wél toepassen. Jij bepaalt dan hoeveel kilometer je denkt te rijden in één jaar en mede op basis daarvan wordt je premie berekend. Minder auto rijden, minder betalen aan de verzekering?Aan het einde van het jaar wordt de premie opnieuw berekend op basis van het werkelijk aantal gereden kilometers. Heb je minder gereden dan geschat, dan krijg je het verschil terugbetaald.

Wil je dus niet meer betalen aan je autoverzekering dan noodzakelijk, dan kun je twee dingen doen: je aantal te rijden kilometers per jaar naar beneden bijstellen bij je huidige verzekeraar met de kanttekening dat je je daar dan ook aan moet houden in het komende jaar. Of je sluit elders een nieuwe autoverzekering af waarbij je premie terugontvangt als je minder hebt gereden dan het aangegeven aantal kilometers. Dan ontvang je besparing echter wel pas aan het einde van het jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.