Koopwoning met energielabel D of slechter verduurzamen?

0

Koopwoningen met energielabel A of beter zijn erg in trek en daardoor vaak duurder. Terwijl de huizen met energielabel D of slechter minder goed verkocht worden. Deze woningen zijn vaak wat goedkoper. Dit kan een kans zijn om je maandlasten te verlagen.

Een jaren 30-80 woning kopen en verduurzamen blijkt in de praktijk een goede investering te zijn. Je betaalt bij aankoop een lagere m2 prijs, hoeft meestal minder te overbieden en er is meer keus. Tom en Laura hebben de stap genomen en delen hun verhaal.

Van nieuwbouw naar oudbouw

Koopwoning met energielabel D of slechter verduurzamen?Tom (33) is samen met zijn vrouw Laura (32) en twee zoons (2 en 4) gaan wonen in een oud jaren ’30 huis met energielabel G. Ze wilden het graag fors verduurzamen. Hun omgeving verklaarde hen voor gek. Maar ze bewezen het tegendeel. Nu zijn ze klaar en heeft hun huis energielabel A, een echt Jaren Nu huis!

Tom: “Dit huis is in 1930 gebouwd door mijn overgroot opa. Mijn oma is hier geboren. Er woonde toen een gezin met 7 kinderen. Er zit een enorme sentimentele waarde voor mij in dit huis. We woonden zelf in een nieuwbouwhuis, een twee onder een kap. Het huis was net helemaal klaar. Toen hoorden we dat de tante die nog in dit huis woonde weg zou gaan, omdat ze niet meer voor zichzelf kon zorgen. Ik herinner me dat ik tegen Laura zei: is dat niet iets voor ons?”

Laura: “Ik moest echt over de streep worden getrokken in het begin. We hadden alles voor elkaar, we woonden in een gezellige nieuwbouwwijk. Het familiehuis verkeerde in hele slechte staat. Waarom zou je een nieuwbouwhuis inruilen voor een huis uit de jaren ’30 waar nog zoveel werk aan te doen is? Uiteindelijk heeft Tom mij laten zien wat we er allemaal mee konden doen. Dat we in dit oude huis hetzelfde comfort konden creëren als wat we gewend waren en dat we konden zorgen voor een lage energierekening.”

Verduurzamen begint met isoleren

Tom en Laura besloten dat ze het familiehuis wilden transformeren. Er was door de jaren heen wel een keer een likje verf of een andere vloerbedekking neergelegd, de ketel was een paar keer vervangen, maar dat was het. Het was energielabel G. Het huis had enkel glas. Het dak en de muren waren niet geïsoleerd. Er was werk aan de winkel.

Tom: “Er lag een houten vloer in het huis. Die hebben we er helemaal uit gesloopt. Er ligt nu een betonnen vloer in inclusief vloerverwarming, die we hebben geïsoleerd met maar liefst 13 cm isolatie eronder. Het dak hebben we er helemaal afgehaald. We hebben er zelf een dakconstructie in getimmerd. Daar zit 22 cm steenwolisolatie in. We wilden verduurzamen, vooral om de kosten voor ons energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Daarnaast wilden we zo comfortabel mogelijk wonen met onze kinderen, zoals we gewend waren. Met de uitgevoerde verduurzamingen is dat ruimschoots gelukt.”

Koopwoning met energielabel D of slechter verduurzamen?

Wat kan je de mensen meegeven die ook willen verduurzamen?

Laura: “Tuurlijk hebben we wel wat uitdagingen gehad. Al hadden we het proces wel heel duidelijk voor ogen. We wisten precies wat we wilden doen. We hadden een streven om duurzamer te leven. En ik wilde graag het hele interieur van het huis inrichten. Ik heb het helemaal eigen gemaakt, ik heb een warm nest voor ons gezin gecreëerd.”

Tom: “We vulden elkaar echt aan. Laura deed het visuele gedeelte, ik het praktische.

Het was niet altijd makkelijk. We waren aan het verbouwen in de coronatijd en Laura was destijds zwanger van onze tweede zoon. Toch hebben we het samen neer kunnen zetten. Je moet veel uitzoeken en tijd investeren, maar met de juiste wil kom je er wel.”

Toen Tom en Laura dachten dat ze klaar waren met het verbouwen van hun huis kwam ineens de energiecrisis. Dus ze zijn verder gaan investeren dan ze van plan waren en hebben zelfs energielabel A+++ bereikt! Dat hadden ze nooit verwacht. Nu is het huis helemaal klaar voor de toekomst.

Koopwoning met energielabel D of slechter verduurzamen?Tom: “Inmiddels hebben we ook zonnepanelen en een warmtepomp. We zijn van energielabel G naar A+++ gegaan. Dat komt vooral doordat we geen energierekening meer hebben en dat we alles zo goed hebben geïsoleerd. Onze intentie is om hier 30 of 40 jaar te blijven wonen. We kunnen hier samen oud worden.”

Tom lacht en voegt toe: “Het bouwproces heeft ons echt gemaakt tot wie we nu zijn. Daar ben ik trots op. Ik heb nu zelf veel uitgezocht. Maar tegenwoordig zijn er ook veel partijen die je kunnen helpen, zoals Woonnu. Dat scheelt veel tijd en is overzichtelijk.’

Wil je klant ook een Jaren 30-80 huis kopen met energielabel D of slechter?

Met de Woonnu hypotheek maken we er samen een Jaren Nu woning van. Dus vraag snel het gratis Verduurzamingsrapport aan op woonnu.nl

 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.