Kleine bedrijven scoren slecht op veiligheid en naleven regels

0

Op de werkvloer gaat gelukkig vaak veel goed, maar er kan ook een hoop fout gaan, met alle gevolgen van dien.

Veiligheid en gezondheid op de werkvloer blijft altijd een issue dat aandacht verdient bij organisaties. Daarvoor bestaat ook regelgeving, die vastgelegd is in de Arbowet. Het blijkt echter dat kleine bedrijven zich daar aanzienlijk minder goed aan houden dan grote bedrijven.

De Arbowet

Onder andere om veiligheid op de werkvloer te borgen, hebben we in Nederland de Arbowet. Deze wet voor werkgevers en werknemers heeft als uiteindelijke doel om werkgerelateerde ongevallen en ziekten te voorkomen. Een onderdeel van de verplichtingen van een werkgever volgens de Arbowet, is het op orde hebben van bedrijfshulpverlening (BHV). Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen branches en tussen grote concerns en kleine organisaties. Hoe groter de organisatie, hoe meer BHV’ers men nodig heeft, maar ook een bedrijf met één medewerker moet de BHV op orde hebben en aan andere algemene verplichtingen uit de Arbowet voldoen.

Dat is ook niet gek, want overal – ongeacht welke organisatie het is – moeten mensen veilig kunnen werken. EHBO’ers zijn overigens niet verplicht. Deze hebben een diepere kennis van eerste hulp dan BHV’ers, waardoor het voor werkgevers zeker niet onverstandig is om te investeren in een EHBO cursus voor een of meerdere medewerkers.

Grote organisaties scoren veel beter dan kleine bedrijven

Of bedrijven voldoen aan hun verplichtingen, wordt in de gaten gehouden door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Uit hun onderzoek blijkt dat het vooral grote organisaties die zich netjes aan de Arbo-verplichtingen houden. 83 procent van de bedrijven met meer dan honderd werknemers houdt zich aan de kernverplichtingen, terwijl dit bij kleine bedrijven slechts een tamelijk schokkende 19 procent is. Dat heeft ook zo zijn consequenties, wat de cijfers wijzen ook uit dat er veel meer ernstige arbeidsongevallen plaatsvinden bij kleine bedrijven dan bij grote bedrijven: 64 per 100.000 werknemers tegenover 11 per 100.000 werknemers. Een pleister op de wonde is dat er natuurlijk veel meer mensen werkzaam zijn bij een groot bedrijf dan bij een klein bedrijf, waardoor de meeste mensen relatief veilig kunnen werken.

Onwetendheid

Kleine bedrijven scoren slecht op veiligheid en naleven regelsMaar hoe komt het dan dat kleine bedrijven hun zaakjes zo slecht op orde wat betreft veiligheid en de Arbo-verplichtingen? Hoewel het misschien zo lijkt, gaat het in de meeste gevallen niet om onwil. Veel vaker is het juist onwetendheid. Dat komt ook omdat kleine bedrijven geen arbospecialisten en andere veiligheidsdeskundigen hebben rondlopen binnen de organisatie, waardoor men niet de kennis en expertise in huis heeft om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. Daarom heeft de Europese Commissie nu voor kleinere bedrijven een speciale aanpak beschreven voor een betere toepassing van de RI&E.

Voor werknemers die werken bij een klein bedrijf of plan zijn om daar te solliciteren, is het gegeven dat de veiligheid daar aanzienlijk minder goed op orde kan zijn belangrijke informatie en reden om hier navraag naar te doen. Kleine ondernemers moeten beseffen dat ook bij hen de Nationale Arbeidsinspectie een keer op de stoep kan staan, en dat dit zeker het geval gaat zijn als er ongevallen plaatsvinden op de werkvloer. Sowieso kunnen die een vervelende nasleep hebben en slecht afstralen op het bedrijf, dus het is echt in het belang van het bedrijf om gewoon aan de regels te voldoen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.