Je kind een woning schenken? Dit is er mogelijk

0

Ieder jaar kan er belastingvrij vastgoed worden geschonken. De bekendste vrijstelling is de jubelton. Ouders kunnen hun kinderen belastingvrij ruim een ton schenken. Voorwaarde is dat het geld wordt gebruikt om een woning te kopen. Ideaal voor starters. Nu is er alleen een probleem.

De jubelton gaat verdwijnen. In 2023 wordt deze afgebouwd, waarna de jubelton een jaar later volledig verdwijnt. Vervelend, maar Van Lanschot heeft op een rij gezet op welke manieren je nog meer vastgoed kunt schenken.

Over de jubelton

En de jubelton is nog niet helemaal verdwenen hè. Deze vrijstelling bedraagt in 2023 nog een kleine 30.000 euro. Als je in 2022 al een deel van de jubelton hebt geschonken, kan je dit bedrag in 2023 nog wel aanvullen tot het maximale bedrag van 106.671 euro. Er is al wel iets veranderd. Normaal gesproken mocht de jubelton worden verdeeld over drie jaar. Nu mag deze alleen nog worden verdeeld over 2022 en 2023.

Vanaf 2024 is de jubelton verdwenen. Dit middel werd in 2013 ingevoerd om de huizenmarkt een zetje te geven. De laatste jaren was er echter veel kritiek op de jubelton. Rijke ouders zouden de prijzen op de woningmarkt opstuwen. Ook vinden sommigen het oneerlijk ten opzichte van kinderen zonder rijke ouders.

Alleen de ‘gewone’ belastingvrije schenking blijft over. Dat is niet overdreven veel. Het gaat om een schenking van 5.677 euro.

Een woning schenken

Met het afbouwen en verdwijnen van de jubelton is er nog wel een andere mogelijkheid. En dat is het schenken van een woning. Schenken kan je tussen haakjes zien, want het gaat ook weer niet helemaal om schenken, maar voor een deel over verkopen.

Stel dat je een woning bezit en deze verhuurt. Dan wordt er gekeken naar de WOZ-waarde van de woning. Als je een woning met een verkoopwaarde van 350.000 euro en een WOZ-waarde van 300.000 euro, voor 1.000 euro per maand verhuurt, dan gaat de WOZ-waarde met 38 procent omlaag.

Als je deze woning vervolgens aan een kind of kleinkind schenkt, is het uitgangspunt voor de berekening van de te betalen schenkbelasting een waarde van 186.000 euro. Die lage waarde komt voort uit de huurbescherming. Daardoor gaat de WOZ-waarde nog verder omlaag.

De schenkbelasting ligt voor bedragen onder de 130.000 euro op 10%. Ook de overdrachtsbelasting gaat in 2023 hoogstwaarschijnlijk naar 10%. Om dubbele heffing te voorkomen, mag de betaalde overdrachtsbelasting worden afgetrokken van de schenkbelasting. Zo kan je op een redelijk voordelige manier een woning schenken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.