Je financiële meevallers verdelen

0

Binnenkort ontvang je als het goed is je vakantiegeld. Maar er zijn ook andere financiële meevallers waar je interessante dingen mee kunt doen?

Uitgeven of wegzetten? Of beide. Door je geld over verschillende potjes te verdelen, hou je er het beste gevoel aan over. We nemen je graag mee in wat mogelijkheden die er zijn.

Vakantiegeld

Zo vaak praten we niet over ons inkomen. Maar wanneer het vakantiegeld gestort wordt, heeft opeens iedereen het erover. Heb jij al een idee wat je ermee gaat doen?

Nibud doet daar ieder jaar uitgebreid onderzoek naar. Veel van de Nederlanders gebruikt het vakantiegeld waar het ook daadwerkelijk voor is: vakantie. Daarnaast gebruiken mensen het ook om te sparen (36%), om schulden of te lossen (15%) of voor grote aankopen (19%). Dan is er ook nog een percentage van 15% dat het geld op de grote hoop komt en geen specifieke bestemming heeft. Zo’n 3% kiest ervoor vakantiegeld te beleggen. Afhankelijk van inkomen, bij mensen met een boven modaal inkomen was dit percentage hoger: 5%.

Verdeel je financiële meevallers in potjes

Het lijkt alsof we één ding moeten kiezen als bestemming voor ons vakantiegeld en andere financiële meevallers. Het allemaal uitgeven voelt even fijn, maar dit kan achteraf ook een slecht gevoel geven. Er niets van uitgeven voelt weer erg streng. Maar wat als we ons vakantiegeld en andere financiële meevallers nu verdelen in meerdere potjes? Zo kun je een deel van het geld met een goed gevoel uitgeven, omdat je ook een deel bewaart voor de toekomst.

Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen de bedragen te verdelen over 3 verschillende potjes. Ieder potje heeft een eigen bestemming.

1. Uitgeven aan iets leuks

Net als wat de meeste mensen doen, geef het uit aan vakantie, koop er nieuwe kleren van, gebruik het voor een klus aan je huis. Het is fijn om een deel van het geld te kunnen besteden aan iets waar je blij van wordt.

2. Sparen voor een buffer

Het is belangrijk een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven. Dit geld kun je dus inzetten voor als er onverhoopt iets gebeurt waardoor je extra geld nodig hebt.

3. Beleggen voor later

Geld opzij leggen voor in de toekomst. Misschien voor de studie van je kinderen of als aanvulling op je pensioen. Door te beleggen geef je je geld kans om te groeien. Let op dat beleggen als doel heeft vermogen opbouwen voor de lange termijn en niet voor de korte termijn. En dat hoeft echt niet met enorme bedragen tegelijk.

Vakantiegeld is niet de enige financiële meevaller waarbij je deze techniek kunt gebruiken zo zijn er bijvoorbeeld ook nog eventuele meevallers als 13e maand of belastingteruggave.

13e maand

Ongeveer de helft van de werkende mensen krijgt een 13e maand. De naam zegt het al: dit is een extra maandsalaris die meestal in december wordt uitgekeerd. Of je er recht op hebt staat in je arbeidsovereenkomst. Soms zijn er aanvullende voorwaarden vanuit een werkgever. Bijvoorbeeld dat je voor een bepaalde datum in dienst moet zijn getreden.

Belastingteruggave

Heb je voor 1 april je belastingaangifte ingevuld en ingediend? Dan krijg je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Als je in het voorgaande jaar te veel belasting hebt betaald, dan krijg je dit bedrag teruggestort op je rekening.

Bonus

Bij een bonus denken we vooral aan banken en verzekeraars. Maar de eindejaarsuitkering wordt het meest uitgekeerd in het onderwijs (58%) en in de zorg (55%). De financiële sector volgt met 24%. Een bonus is soms, maar zeker niet altijd, gekoppeld aan prestaties. Soms wordt deze uitgekeerd wanneer een werknemer bepaalde doelen heeft behaald of wanneer een bedrijf goed heeft gepresteerd.

Bron onderzoek: Monsterboard

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.