Invloed lening op hypotheek

0

Al je consumptieve leningen worden geregistreerd bij het BKR. Op die manier weten financiële instellingen meteen hoeveel leningen je hebt. Wanneer je een hypotheek aanvraagt, kijken hypotheekverstrekkers altijd naar je BKR gegevens.

Zien ze dat je een consumptieve lening hebt, dan heeft dit invloed op de maximale hoogte van je hypotheek. En bij een negatieve BKR registratie kan het zelfs zijn dat je helemaal geen hypotheek krijgt!

Hoeveel invloed heeft een lening op je hypotheek?

Leningen zorgen ervoor dat je maandelijks minder te besteden hebt. Je betaalt tenslotte elke maand een bedrag om de lening af te lossen. Minder bestedingsruimte betekent ook dat je maximale hypotheek lager is. Je maximale hypotheek wordt namelijk berekend aan de hand van je inkomsten en uitgaven. Dit is ter bescherming van jezelf, zodat je niet meer leent dan je financieel kunt dragen.

Tip! Besparen op je bestaande lening? Hou je maandlasten zo laag mogelijk! De rente van leningen vergelijken op Rente.nl zorgt ervoor dat je direct de laagste rente vindt. Oversluiten kan je honderden euro’s per jaar besparen!

Rekenvoorbeeld invloed lening op hypotheek

Stel je wil een hypotheek afsluiten en hebt een bruto jaarinkomen van 35.000 euro. Je maximale hypotheek zou dan ongeveer 165.000 euro zijn. Je hebt dan ruim 500 euro aan netto maandlasten.

Nu heb je echter een lening openstaan van 15.000 euro. De maandelijkse aflossing hiervoor is 279 euro. Op dat moment is je maximale hypotheekbedrag geen 165.000 euro meer, maar slechts 81.000 euro. De invloed van je lening is in dit voorbeeld erg groot, het zorgt ervoor dat je hypotheekbedrag wordt gehalveerd!

Invloed lening op hypotheek en negatieve BKR

Leningen hebben dus flinke invloed op het maximale hypotheekbedrag. Maar als je een lening hebt én daarnaast ook nog een negatieve BKR registratie, dan kan het zelfs zijn dat je helemaal niet in aanmerking komt voor een hypotheek. Hypotheekverstrekkers zien je dan namelijk als risicovol en kunnen besluiten je geen hypotheek te verstrekken.

Let op! Een negatieve BKR registratie blijft nog vijf jaar staan nadat je de lening of schuld hebt afgelost. De nasleep is dus niet alleen vervelend, maar ook nog eens lang.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Advertorial

Bovenstaande advertorial geeft u actuele informatie over een product of dienst. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder, maar kan hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen.