Investeren in een veilige werkomgeving

0

Een veilige werkomgeving is in ieder bedrijf gewenst. Niet alleen om ongelukken te voorkomen, maar ook om verzuim te verminderen. Een veilige werkvloer zorgt voor gezonde en langdurig inzetbare werknemers. Veilig betekent niet alleen fysieke veiligheid, maar ook sociale en mentale veiligheid. Zo’n omgeving is niet zomaar gecreëerd. In dit artikel noemen we handige tips en informatie over het investeren in een veilige werkomgeving.

Praktische veiligheid

Bepaalde praktische zaken zijn onmisbaar in een veilige omgeving. Denk hierbij aan genoeg EHBO-dozen op kantoor, een antislip vloer en brandmelders. Wees goed voorbereid op ongelukken en schade door de juiste producten aanwezig te hebben om direct hulp te kunnen bieden.

Wil je zeker weten dat je niets mist? Naast checklists zijn er ook professionele adviseurs voor algemene veiligheid, brandveiligheid en nog veel meer. Deze adviseurs zorgen ervoor dat je alles op kantoor aanwezig hebt om ongelukken, schade en andere risico’s te voorkomen. Ook kunnen ze helpen met het opstellen van noodprocedures, zodat iedere werknemer precies weet wat ze moeten doen in geval van nood. Let wel op nep-adviseurs.

Zorgeloos ondernemen

De juiste verzekeringen zorgen ervoor dat je als werkgever niet bang hoeft te zijn voor schade. Als je bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, zijn werknemers (bijvoorbeeld mkb’ers en zzp’ers in dienstverlening) verzekerd voor financiële schade door een beroepsfout (zoals verkeerd advies, fout in berekening en verlies van documenten).

Een andere verzekering die helpt bij een gerust gevoel op de werkvloer is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering ben je verzekerd voor zowel schade aan spullen, als letselschade van werknemers.

Open communicatie

De grote oorzaken van verzuim zijn een verstoorde werk-privé balans, financiële stress, mantelzorg en werkstress. Veel mensen vinden het moeilijk om over zorgen of mentale klachten te praten, zeker met een werkgever. Stress over de huizencrisis en de stijgende prijzen komt steeds vaker voor en kan zelfs escaleren tot een burn-out, als er niet op tijd hulp wordt ingeschakeld. Een werkvloer waar open communicatie gestimuleerd wordt helpt werknemers om aan de bel te trekken als er iets aan de hand is.

Om open communicatie makkelijker te maken is het verstandig om binnen het bedrijf verschillende vertrouwenspersonen aan te wijzen. Deze personen kunnen niet alleen helpen door een luisterend oor te bieden voor stressklachten, maar ook andere klachten zoals pesten, grensoverschrijdend en ander ongewenst gedrag.

Comfortabel werken

In een comfortabele werkomgeving voelen werknemers zich ontspannen. Een deel hiervan komt aan op de werksfeer, maar ook interieur en meubilair helpen een hoop. Kies voor een interieur dat niet afleidt en overweeg rustige ruimtes waar werknemers zich terug kunnen trekken of af kunnen sluiten als ze rust zoeken. Een makkelijke manier om kalmte op de werkvloer te krijgen is zorgen voor meer groen. Zowel fijn voor het oog, als voor de luchtkwaliteit.

Door aandacht te hebben voor een fijne werkomgeving, creëer je een sfeer waar werknemers zich goed voelen en prettig werken. Op die manier bind je ze meer aan jouw bedrijf en voorkom je verloop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.