Investeren in duurzame energie de moeite waard?

0

De vraag of een investering de moeite waard is, wordt normaliter beantwoord door het rendement tegenover het risico te zetten. Als van het risico een goede inschatting kan worden gemaakt, dan kan de vraag of een investering verstandig is relatief snel worden beantwoord. Verduurzaming voegt daar een dimensie aan toe, omdat het op de middellange termijn risico’s én kansen creëert die op dit moment nog lastig te kwantificeren zijn.

Hoe ga je daarmee om als investeerder? Zet je vol in op duurzame investeringen die nu wellicht risicovol lijken of geen droomrendement realiseren? Of heb je er vertrouwen in dat oliebedrijven niet alleen goede rendementen blijven opleveren, maar zich ook weten aan te passen aan om het even welke transitie nog onze kant op komt.

Het argument vóór duurzaam investeren

Laten we vooropstellen dat persoonlijke overtuigingen hierin een rol spelen. Hoezeer we risico’s en rendementen ook op waarde proberen te schatten; investeren is geen exacte wetenschap. Wanneer tussen twee ogenschijnlijk gelijkwaardige opties gekozen wordt, kan persoonlijke overtuiging de doorslag geven. Wat ook doorslaggevend kan zijn is de verwachting omtrent het overheidsbeleid in de komende vijf tot tien jaar.

De overheersende mening is dat duurzaamheid, zowel bij bedrijven als particulieren, verder gestimuleerd zal worden. Bijvoorbeeld via fiscale maatregelen. Die verwachting zit natuurlijk deels al ingeprijsd bij investeringsproposities, maar de precieze gevolgen laten zich lastig op voorhand kwantificeren. Wie investeert in kansrijke, duurzame startups, of gewoon in bestaande duurzame technologie, kan zich wellicht verheugen op een positieve rendementsontwikkeling.

Toch nog even wachten?

De doorgewinterde investeerder heeft een gezonde aversie tegen massabewegingen. Op tulpengekte zitten hooguit slimme speculanten te wachten. Wie risico’s liever minimaliseert en de voorkeur geeft aan een stabiel rendement, vindt in tal van traditionele multinationals en bedrijfstakken een prima investering. Dan ben je in ieder geval in goed gezelschap.

Traditionele investeringen hoeven bovendien geen afkeer in te houden van duurzaamheid of de energietransitie. Ook traditionele multinationals merken hoe de wind waait en handelen daarna. Denk aan de verwerving van de Vegetarische Slager door Unilever. Zo zijn er tal van voorbeelden. Als je wilt dat er goede dingen gebeuren met je geld, hoef je zeker niet all-in te gaan in een risicovolle startup met een duurzaam product.

Toch geld verdienen met duurzaamheid?

Qua investeringen kan het twee kanten op, maar dat is natuurlijk eigenlijk altijd zo. Wie risicoloos geld wil verdienen met (duurzame) energie en wellicht ook iets voor het klimaat wil doen, kan het beste energieleveranciers vergelijken voor zijn thuisadres. Daar kun je je geen buil aan vallen en verdien je in sommige gevallen zo een paar tientjes in de maand mee.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar