Investeer slim en begin met verduurzamen

0

Het huidige klimaat laat iedereen twijfelen om een huis te kopen. Uit een analyse van het CBS blijkt dat woningen afgelopen maand waren ruim 66k duurder ten opzicht van vorig jaar. Het is daarom aan te raden nu geen impulsieve beslissingen te maken door te verhuizen. Met het oog op de stijgende energieprijzen, is dit wel het juiste moment te verduurzamen. Verduurzamen kun je zien als een investering. Het kost in eerste instantie een hoop geld, maar daarna start het besparen en nog belangrijker; je voegt waarde toe aan je woning.

Investeringsmogelijkheden

Een investering draait om het toevoegen van waarde aan je woning. Als het doel is verduurzamen en energie besparen dan is het zaak te starten met een nulmeting. Een nulmeting van het energielabel van je woning geeft een goed beeld van waar je staat en wat er nog te winnen valt. Aan de hand van deze nulmeting kan er gekeken worden naar effectieve aanpassingen of toevoegingen. Onderstaand een aantal goede investeer voorbeelden;

  • Zonnepanelen
  • Warmtepomp
  • Vloerverwarming
  • Zonneboiler

Combineer methodes van energie besparen

Ook al zal je voldoende geld gaan besparen met een soortgelijke installatie, er  zal natuurlijk ook een investering moeten plaatsvinden. Guido Rodenburg, energiebesparing expert bij Independer vertelt het volgende; “Wanneer er vloerverwarming in combinatie met zonnepanelen wordt aangeschaft, dan kan deze besparingen vergroten.’’ Een ander interessant alternatief is vloerverwarming met een zonneboiler. Dit apparaat is vergelijkbaar met zonnepanelen, alleen wordt het gebruikt voor het verwarmen van water en niet voor het opwekken van stroom. Als laatste kan er ook een warmtepomp overwogen worden, deze kan door zonnepanelen worden aangedreven. Warmtepompen gebruiken warmte uit de lucht, het grondwater of de bodem om het water te verwarmen.

Verstandige lange termijn investering

Omdat de investering meetbaar terug te verdienen is kan de overweging gemaakt worden om niet te wachten en sparen maar om te kiezen voor geld lenen. Een persoonlijke lenen kan afgelost worden terwijl er geld wordt bespaard aan vaste lasten. Daarnaast kan er gekeken worden naar mogelijke subsidies;

  • Btw-aftrek zonnepanelen: na aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen, kan er bij de totaalrekening bij de belastingdienst alle btw terug gevraagd worden over de installatie en de montage is betaald. Er dient dan aangemeld te worden als ondernemer, omdat je dan wordt gezien energieleverancier.
  • Investeringssubsidie Duurzame Energie: met de ISDE kan er ongeveer 20 procent van de kosten van de warmtepomp of zonneboiler terug vragen. Deze moet dan wel op de apparatenlijst voorkomen, dus controleer dit voor de aanschaf van het apparaat.
  • Subsidies bij regionale overheden: het kan goed zijn dat er op provinciaal- of gemeentelijk niveau subsidies beschikbaar zijn gemaakt voor vloerverwarming met zonnepanelen. Dit is te achterhalen door dit direct bij deze instanties na te vragen, omdat dit verschilt per regio.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.