Interview met de nieuwe CEO van Hyarchis

0

Vorige week maakte Hyarchis bekend dat het bedrijf nieuwe investeerders aan boord heeft gehaald om haar groei te versnellen. Eén van die investeerders is Adriaan Hoogduijn, die vanaf 1 november tevens het stokje heeft overgenomen als CEO. Om meer te weten te komen over zijn achtergrond en de groeiplannen die hij met Hyarchis heeft zochten wij hem op voor een gesprek.

“We hebben ons in korte tijd omgevormd van een traditioneel Nederlands softwarebedrijf tot een internationale fintech met unieke oplossingen op het gebied van regulatory compliance.”

Het gesprek met Adriaan Hoogduijn begint niet op een alledaagse manier en dat komt omdat we hem treffen in het historische centrum van Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Waarom treffen we elkaar hier? Wel, Adriaan woont al vijf jaar in Litouwen en het land is inmiddels uitgegroeid tot zijn thuisbasis.

Op een enthousiaste manier leidt hij ons door het barokke centrum van de stad, terwijl hij vol passie vertelt over de rijke geschiedenis van het land.

Voordat we hier verder op in gaan, kan je allereerst kort iets vertellen over Hyarchis?

“Zeker, Hyarchis is een softwarebedrijf dat in 1985 is opgericht door Andre van der Doelen en dat vooral bekend is geworden met document management oplossingen voor de financiële dienstverlening. Op dit gebied is het uitgegroeid tot dé hofleverancier van de sector. Met Hyarchis bedienen we de financiële dienstverlening in de volle breedte, van grootbanken tot accountants en van hypotheekverstrekkers tot pensioenfondsen. Dit doet we niet alleen in Nederland, maar ook in België en Duitsland”.

Je bent in 2018 aan de slag gegaan bij Hyarchis, hoe kwam je bij het bedrijf terecht?

“Het eerste contact met Hyarchis is tot stand gekomen vanuit mijn Litouwse consultancybedrijf. Met dit bedrijf help ik buitenlandse investeerders om zichzelf in het land te vestigen. Andre van der Doelen, de oprichter van het bedrijf, oriënteerde zich indertijd op mogelijke nearshoring locaties en de toenmalige ambassadeur bracht ons met elkaar in contact. Vanaf de eerste ontmoeting had ik een enorme klik met Andre en dat komt vooral omdat we allebei gepassioneerde ondernemers zijn. Hyarchis was op dat moment al een fantastisch bedrijf, maar het ontbrak aan een duidelijke toekomstvisie. Daar had ik een paar ideeën over en daaropvolgend heeft Andre mij gevraagd om als COO aan boord te komen”.

Nu komen we alweer snel terug op Litouwen, hoe ben je daar precies terecht gekomen?

“Lange tijd heb ik de indruk gehad dat dit een enorm bijzonder verhaal was en ik kon daar wel een kwartier lang over vertellen. Dat veranderde toen ik op een dag eens tegenover een dame zat die mijn verhaal geduldig aanhoorde om vervolgens te besluiten met de opmerking: “ah, je bent dus een liefdesmigrant”. Dat is inderdaad wat ik ben. Tijdens een roadtrip die ik tien jaar geleden naar Sint-Petersburg ondernam liep ik in Vilnius een leuk meisje tegen het lijf en dat is een aantal jaar later mijn vrouw geworden.

De eerste paar maanden van onze relatie vlogen we op en neer, daarna hebben we een jaar in Nederland en een jaar in Italië gewoond om vervolgens in Litouwen te belanden. Dat was aanvankelijk bedoeld voor een aantal maanden, maar dat is dus ietwat langer geworden”.

Hoe was het om in Litouwen je vleugels uit te slaan?

“Het is een enorm inspirerend land waar de energie van afspat. Het land is pas dertig jaar jaar geleden onafhankelijk geworden van de Sovjet-Unie en iets meer dan vijftien jaar lid van de Europese Unie. Dat betekent dat het land nog volop in ontwikkeling is en dat geeft een bijzondere dynamiek. Het land is volop bezig met het veroveren van haar plaats in de wereld en het is heel speciaal om daar niet alleen middenin te staan, maar ook actief aan bij te kunnen dragen met de banen die we hier creëren”.

Was het in deze dynamiek makkelijk om jouw bedrijfsactiviteiten van de grond te krijgen?

“Dat ging niet alleen snel, maar ook bijzonder makkelijk. Nog geen drie maanden na mijn komst had ik al een eerste kantoor opgericht voor de Delftse tech start-up waar ik toen bij betrokken was. Er bestaan nogal wat vooroordelen over het land omdat het geografisch in Oost-Europa ligt, maar hiervan klopt doorgaans maar weinig. Litouwen is één van de grootste fintech hubs in Europa, kent een ongekend snelle adaptatie van nieuwe technologie en heeft met het bedrijf Vinted sinds kort ook een eerste homegrown unicorn.

Ik durf met gerust hart te stellen dat het land technologisch voorloopt op veel westerse landen en dat maakt het ook zo’n aantrekkelijke vestigingslocatie voor vooruitstrevende techbedrijven zoals Revolut, Mambu en Centric”.

Los van het investeringsklimaat is er ook een stuk ondernemerschap nodig om deze kansen te verzilveren. Jij hebt inmiddels verschillende activiteiten opgebouwd in Litouwen, kun je hier iets meer over vertellen?

“Het ondernemen zit in mijn bloed. Ik kom uit een bescheiden ondernemersgezin waarin mijn ouders samen een modelbouwwinkel runden. Hier bracht ik het gros van mijn vrije tijd door en daar moet ergens de liefde voor het ondernemerschap zijn ontstaan. Binnen een jaar na mijn komst in Litouwen hadden we niet alleen een eerste kantoor opgezet voor de start-up waarbij ik betrokken was, maar had ik ook een kunstgalerie met koffiebar en een consultancybedrijf. Vorig jaar is daar ook nog een softwareontwikkelingsbedrijf bijgekomen”.

Dezelfde ondernemendheid zien we terug in jouw tijd bij Hyarchis zover. Kun je iets meer vertellen over de verandering dat het bedrijf onder jouw leiding heeft doorgemaakt?

“In de afgelopen jaren hebben we met Hyarchis een ingrijpende transformatie ondergaan. We hebben ons in korte tijd omgevormd van een traditioneel Nederlands softwarebedrijf tot een internationale fintech met unieke oplossingen op het gebied van regulatory compliance.

De kern van onze propositie is een product portfolio dat financiële dienstverleners helpt om hun documentstromen met behulp van kunstmatige intelligentie geautomatiseerd compliant te maken met onder meer de AVG en Wwft. We hebben dit product portfolio van de grond af aan opgebouwd en inmiddels is het in gebruik bij een aantal van de grootste financiële instellingen van het land. We helpen hen bij het voorkomen van nieuwe miljoenenboetes en daarmee staan we middenin de actualiteit”.

Wat zijn jouw speerpunten voor de komende jaren in jouw nieuwe rol als CEO van Hyarchis?

“Met de nieuwe investeerders (foto) aan boord hebben we een sterk team van tech-ondernemers dat achter het bedrijf staat. Gezamenlijk gaan we ons product portfolio verder uitbouwen om het toegankelijk te maken voor het middensegment van de financiële dienstverlening. Momenteel leunen we relatief zwaar op onze enterprise klanten en hier is de schaalbaarheid van nature beperkt. Groeikansen liggen kortom vooral in het breder toegankelijk maken van onze oplossingen.

Een ander belangrijk doel is verdere internationalisering. Wetgeving zoals de Wwft en AVG wordt steeds meer op Europees niveau geharmoniseerd en hiervoor bieden we een unieke propositie. Met een aantal van de belangrijkste banken van Nederland in ons klantportfolio hebben we bovendien een goede springplank voor verdere groei in Europa. De inwerkingtreding van Basel IV in 2027 vormt hiervoor een belangrijke motor en over deze as willen we niet alleen verder internationaliseren, maar ook een top-3 Regtech speler in Nederland worden”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.