Hoeveel kun je besparen door de juiste energieleverancier te kiezen? 

0

Een groot aantal Nederlandse huishoudens komt financieel in de problemen, als de energieprijzen blijven stijgen in de komende periode. Tegelijkertijd maken deze stijgende prijzen energie vergelijken steeds aantrekkelijker. Uit een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat overstappen van energieleverancier wel degelijk kan lonen.

Consumenten blijven vaak jaren bij dezelfde energieleverancier zitten, zonder hun contract aan te passen. Het is altijd aan te raden om te vergelijken zodat je zeker weet dat je goed zit. Met een grillige energiemarkt kunnen er grote verschillen ontstaan tussen leveranciers van soms wel meer dan 500 euro op jaarbasis. Daarom kan vergelijken soelaas bieden omdat het zonde is om te veel te betalen voor hetzelfde.

Variabele tarieven stijgen fors in de komende periode

Deze variabele tarieven zullen de komende periode fors stijgen. De nieuwsberichten hierover zullen je niet ontgaan zijn. De Nederlandse regering heeft al aangegeven te kijken naar mogelijkheden om de lasten te drukken voor gezinnen die in financieel zwaar weer terechtkomen. Nu overstappen op een contract met een vast tarief lijkt echter niet altijd de beste optie te zijn, zo zeggen experts van Overstappen.nl. De prijzen voor gas en stroom kunnen op termijn mogelijk weer dalen. Je kunt het beste kijken of overstappen in jouw situatie voordeliger is dan blijven zitten in je huidige contract. Zou je nu voor een vast tarief kiezen, dan kun je het beste voor een 1-jarig contract kiezen. Mocht de prijs dalen dan zit je niet te lang vast aan het hoge tarief en kun je na een jaar opnieuw overstappen. Toch blijft het een lastige afweging voor consumenten. Immers, er is geen enkele garantie dat de energieprijs niet verder zal stijgen in de komende jaren.

Besparen door te investeren in zonnepanelen

Naast de mogelijkheid om over te stappen van energieleverancier, kun je een investering in zonnepanelen overwegen. Steeds meer woningbezitters kiezen voor zonnepanelen op het dak van hun woning. De investering in zonnepanelen wordt bij de huidige prijzen voor gas en stroom binnen zo’n vijf tot zes jaar terugverdiend. Wel is het hierbij belangrijk om te beseffen dat de regeling voor de teruglevering van stroom aan het stroomnet mogelijk verandert in de komende jaren. Nu is het zo dat de aangeboden groene stroom één-op-één wordt afgetrokken van de afgenomen grijze stroom van het stroomnet. Men verwacht dat die verhouding zal veranderen in de komende jaren. Wanneer dat precies gebeurt is vooralsnog onduidelijk.

Vergelijken van verzekeringen eveneens interessant

Niet alleen is het verstandig om jaarlijks energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Kijk ook eens naar de verzekeringen die je jaren geleden hebt afgesloten. Mogelijk bieden andere verzekeraars tegenwoordig een lagere premie aan. Het maakt dat overstappen van verzekeraar een forse besparing op kan leveren op de vaste lasten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.