Hoe vervuilend is Bitcoin en wat zijn de alternatieven?

0

Toen Elon Musk aangaf dat Tesla flink zou investeren in Bitcoin, veerde de koers sterk op. En toen Musk later tweette dat Tesla bitcoins niet langer als betaalmiddel zou accepteren, kreeg de koers een flinke oplawaai. Hetzelfde zagen we ook gebeuren met andere cryptomunten. Zo nam ook de Ethereum koers een duik. Is Bitcoin echt zo vervuilend en zijn er alternatieven? We zochten het voor je uit.

Bitcoin verbruikt ongelofelijk veel energie

De reden voor de beslissing van Elon Musk is duidelijk: hij vindt Bitcoin te vervuilend. Het klopt inderdaad dat dit karaktertrekje van Bitcoin niet echt strookt met de duurzame visie die Musk heeft. Het vergt namelijk heel wat energie die bovendien ook vaak met fossiele brandstoffen wordt opgewekt.

Hoeveel is niet geheel duidelijk, maar er is wel onderzoek naar verricht. Zo ontwikkelde The Cambridge Centre for Alternative Finance een tool om het energieverbruik in te schatten. Op het moment van schrijven gaat het om zo’n 130,72 TWh op jaarbasis. 1 terawattuur komt overeen met 1 miljard kilowattuur. Het is een eenheid die verder vrijwel alleen wordt gebruikt om het energieverbruik van landen uit de drukken. Bitcoin verbruikt daarbij meer energie dan alle Nederlanders en de volledige Nederlandse industrie samen. Toch valt het in het niets met het energieverbruik van landen als China, de Verenigde Staten en Rusland. Zo is het energieverbruik te vergelijken met het sluimerverbruik van alle gezinnen in de Verenigde Staten samen.

Derde generatie cryptomunten wil het duurzamer doen

Sommige munten zijn duurzamer dan andere. Neem bijvoorbeeld Cardano dat behoort tot de derde generatie cryptomunten. Deze generatie concentreert zich veel meer op schaalbaarheid en duurzaamheid. Het is een cryptomunt die het al langer goed doet. Eind 2020 schommelde de Cardano koers bijvoorbeeld nog tussen 10 en 20 eurocent om midden mei tot ruim 2 euro te zijn geklommen. Desondanks kreeg ook het duurzamere Cardano rake klappen door het nieuws van Elon Musk en de waarschuwingen uit Peking. Op enkele dagen tijd zakte de koers met maar liefst 40%.

ECO Coin en VeganCoin tonen het goede voorbeeld

Het is wel zo dat Cardano duurzaamheid in zijn visie integreert, maar dit niet bepaald als hoofddoel heeft. Daarvoor bestaat er dan weer een goed alternatief: ECO Coin. In plaats van vervuilende datacentra te belonen, stimuleert ECO Coin duurzaam gedrag. Door milieuvriendelijker te leven, kan je cryptomunten verdienen. Zo geeft de slimme thermostaat bijvoorbeeld aan het netwerk door dat jij minder verbruikt, waarna je met digitale minuten wordt beloond. Bovendien is het in tegenstelling tot andere cryptomunten als Bitcoin ook gedekt. Niet door goud, zilver of andere valuta, maar wel door bomen.

En als je nog een beetje plaats hebt in je digitale wallet, kan je ook altijd VeganCoin overwegen. VeganCoin zou de meest diervriendelijke cryptomunt zijn en moet meer transparantie brengen in de veganistische wereld. Volgens de makers is het de beste manier om te garanderen dat er helemaal niks dierlijks in de voeding is verwerkt. Het toont aan dat cryptomunten misschien wel de wereld kunnen redden in plaats van ‘m te vervuilen. Maar laten we ook realistisch zijn: een alternatief voor het grote Bitcoin zullen ze wellicht niet meteen worden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.