Hoe kun je verzuim het beste voorkomen?

0

Het gebeurt regelmatig en vaak denkt men dat je er niks aan kunt doen: verzuim. Iedereen wordt namelijk wel een keertje ziek. Toch zijn er een aantal manieren hoe je verzuim kunt voorkomen of verminderen.

Hoe minder verzuim er op je werk is, hoe beter. In dit artikel vertellen we je alles over hoe je verzuim zo veel mogelijk kunt voorkomen. Lees daarom gauw verder!

Verzuim op werk

Verzuim komt overal voor en is bij sommige bedrijven een groter probleem dan bij andere. In Nederland ligt het verzuimpercentage ongeveer rond de 5%. Dit betekent dat van de 100 werkdagen er 5 niet worden gewerkt vanwege verzuim. De gemiddelde Nederlander is 1 keer per jaar ziek. Wanneer dit meer dan 3 keer per jaar is spreken we van frequent verzuim.

Volg dit stappenplan om verzuim te voorkomen

Om het je een stuk makkelijker te maken hebben we een stappenplan opgesteld, zodat jij het verzuim van je medewerkers kunt verkorten of voorkomen. Het stappenplan bestaat uit de volgende stappen:

1. Maak verzuim bespreekbaar
Zorg ervoor dat (frequent) verzuim bespreekbaar wordt. Maak een overzicht van alle ziekmeldingen. Zo krijg je als werkgever een goed beeld en kun je dit voorleggen aan je medewerkers. Door met elkaar in gesprek te gaan over (frequent) verzuim, kunnen jullie achterhalen waarom een medewerker vaker verzuimd. Vaak zijn medewerkers zich bewuster van de regels en krijgen ze sneller de neiging om actief verzuim te voorkomen. De leidinggevende heeft de taak om het gesprek over verzuim aan te gaan. Tijdens zo’n gesprek is het belangrijk om een positieve houding te hebben. Probeer zoveel mogelijk samen naar oplossingen te zoeken en niet alleen de verantwoording van de ziekmeldingen te bespreken.

2. Stel een goed verzuimbeleid op
Een verzuimbeleid is letterlijk het beleid waarmee je verzuim kunt voorkomen en of verkorten. Om de gezondheid en de veiligheid van je medewerkers na te streven ben je als werkgever verplicht om een verzuimbeleid te voeren. Hierin staan de afspraken die de medewerkers moeten nastreven in het geval van verzuim.

3. Herken verzuim en wees betrokken
Wees betrokken bij je medewerkers. Op deze manier kun je sneller signalen van verzuim opvangen en er op de juiste manier naar handelen. Verzuim kun je op verschillende manieren al tijdig herkennen. Voorbeelden hiervan zijn vermoeidheid en een vermindering van productiviteit. Laat daarnaast ook genoeg je waardering blijken aan je medewerkers. Dit kan een positieve boost geven aan je medewerkers waardoor ze meer gemotiveerd raken.

4. Zorg voor gezond beleid op het kantoor of de werkvloer
Om verzuim te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Sfeer is hierbij ook belangrijk. Als er geen prettige sfeer op het werk is, kan het als een onveilige omgeving ervaren worden door medewerkers. Naast een goede sfeer op het werk is ook veiligheid op het werk en de werkvloer belangrijk. Zo kun je voorkomen dat er ongelukken of ongevallen gebeuren. Door goede regels op te stellen, kun je medewerkers beschermen.

Ook kun je een gezonde leefstijl stimuleren door bijvoorbeeld fruit op het werk aan te bieden en sportieve activiteiten te organiseren. Ook voldoende ontspanning hoort bij een gezonde omgeving. Stimuleer je medewerkers tot een gezonde leefstijl.

Verzuim kan je veel geld en tijd kosten. Daarom is het belangrijk om dit serieus te nemen en er veel aandacht aan te besteden. Als je deze vier stappen volgt kun je al een heel eind komen met het verkorten of voorkomen van verzuim.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.