Hoe kan ik geld lenen zonder BKR?

0

Er zijn een hoop redenen te bedenken waarom je geld zou willen lenen. Misschien wil je een huis kopen, een bedrijf opstarten of een nijpend gat dichten.

Als je dan aanklopt bij een kredietverstrekker, dan checkt deze jou bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Hier staan jouw leningen, kredieten en betaalgedrag geregistreerd. Dat kan het krijgen van een lening in de weg zitten. Hoe kun je geld lenen zonder last te hebben van het BKR?

Minilening: geld lenen zonder BKR

Als je maar een kleine lening zoekt van tussen de 100 en 1500 euro, met een korte looptijd tot maximaal 62 dagen, zijn er mogelijkheden voor geld lenen zonder BKR. Bij de juiste partij is het mogelijk om zo’n minilening af te sluiten zonder dat er toetsing bij het BKR plaatsvindt.

Dat is fijn wanneer je een klein gat te dichten hebt dat je niet langer open kunt laten. Bijvoorbeeld om je huurachterstand te betalen om te voorkomen dat je je woning verliest. Natuurlijk is het belangrijk om je te beseffen dat ook zo’n minilening niet gratis is. Ook hier geldt: geld lenen kost geld.

BKR registratie

Overigens is het wel zo dat een BKR registratie niet per se een lening in de weg hoeft te staan en dat veel mensen er geregistreerd staan bij het BKR. Een telefoonabonnement met een toestel van meer dan 250 euro wordt al als een lening gezien. Je hypotheek staat er uiteraard ook geregistreerd.

Lopende leningen zijn van invloed op de maximale lening die je daarnaast nog kunt afsluiten, maar hoeven je kansen op een lening niet helemaal te verpesten. Een studieschuld is zelfs in principe helemaal niet van invloed, omdat deze niet geregistreerd staat bij het BKR. Dat is namelijk een lening bij de overheid, en die deelt geen gegevens. Overigens kun je wel in de problemen komen als je je studieschuld niet meldt bij je kredietverstrekker en deze komt daar in een later stadium achter.

BKR registratie verwijderen

Als je altijd netjes je leningen en kredieten hebt afbetaald en je hebt er geen meer lopen, dan heb je weinig te vrezen van een BKR toetsing. Maar helaas kun je ook een zogenaamde ‘negatieve’ BKR registratie hebben. Dit kan het geval zijn wanneer je achterstanden hebt opgelopen met (af)betalingen. Een kredietverstrekker vertrouwt jou dan niet, omdat je het label ‘wanbetaler’ hebt gekregen.

Dit is lang niet altijd terecht, zeker als de schuld in kwestie inmiddels hebt afbetaald. In zulke gevallen kun je beroep aantekenen tegen zo’n negatieve registratie om hem gewist te krijgen. Dat kun je zelf doen, maar je kunt er ook een gespecialiseerd bedrijf met ruime ervaring in het verwijderd krijgen van negatieve BKR registraties voor inschakelen om je kansen te vergroten. Dit kan de weg vrijmaken om toch een lening voor grotere bedragen af te sluiten.

Wat we graag nog willen benadrukken, is dat een BKR registratie er zeker deels ook is in jouw eigen belang. Als je maar leningen blijft afsluiten zonder objectief te bekijken of je wel aan al je betalingsverplichtingen kunt voldoen, werk je jezelf alleen maar in de schulden. Er is niet mis met geld lenen, maar dat is een scenario wat je moet proberen te vermijden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.