Hier moet je op letten bij het aanvragen van een persoonlijke lening

0

Als je overweegt een lening af te sluiten zul je op een aantal belangrijke dingen moeten letten. Een persoonlijke lening is namelijk een financiële verplichting die je aangaat.

Je kunt bijvoorbeeld een lening afsluiten omdat je bijvoorbeeld een droom wil verwezenlijken, een nooduitgave of moet doen of je woning wil verbeteren, maar het is belangrijk dat je een weloverwogen en verantwoord te werk gaat. In dit artikel lichten we daarom enkele tips voor je uit.

1. Heb ik de lening echt nodig?

Het belangrijkste is de gewetensvraag: heb ik de lening echt nodig? Wie geld leent moet het ook terugbetalen, inclusief rente. Zelfs met lage rentes kun je jezelf toch nog altijd maar beter even de vraag stellen of je het echt nodig hebt. En als je dan toch besluit het te doen, zorg dan dat je ergens verantwoord geld kunt lenen. En niet geheel onbelangrijk: geld lenen tegen de laagste rente, zo betaal je het minste extra geld terug voor het lenen van jouw bedrag.

2. Welke looptijd past bij mijn budget?

Tijdens de berekening van je inkomen en vaste lasten kun je direct bekijken hoeveel geld je kunt lenen. Hierbij ga je ook bedenken wat de looptijd is die bij je te lenen bedrag past. De looptijd is een vaste, vooraf bepaalde periode waarin je je lening maandelijks aflost.

3. Heb ik een negatieve BKR-registratie?

Als je twijfelt over de status van je BKR-registratie dan kun je bij het BKR inzicht krijgen hierin. Met een negatieve BKR-registratie wordt het namelijk lastig om een lening aan te vragen, maar niet onmogelijk.

4. Een financiële planning maken

Hoe realistische en completer je financiële planning is, hoe groter de kans dat je probleemloos je krediet kunt aflossen. Je kunt denken aan de volgende factoren: stabiel inkomen tijdens de looptijd, een baby of scheiding of een  overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Twijfel je bij het aanvragen van een persoonlijke lening? Ga dan altijd naar een adviseur. Zij weten tenslotte het beste hoe en wat het beste in jouw persoonlijke situatie past.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.