Het kiezen van een maximale hypotheek, is het wel zo slim?

0

Ben je van plan om een huis te gaan kopen? Dan kijk je natuurlijk eerst wat je precies kunt lenen. Daarvoor ga je op gesprek bij de bank of een andere kredietverstrekker. Op basis van een aantal gegevens wordt bepaald welk bedrag jij maximaal kunt lenen voor de hypotheek. En dan is het natuurlijk zoeken geblazen naar jouw droomhuis. Maar is het eigenlijk wel verstandig om daarbij gebruik te maken van je maximale hypotheek? Of kun je er beter iets onder gaan zetten? In dit artikel kom je er alles over te weten. 

Maximale hypotheek nemen

Maximaal lenen bij het afsluiten van een hypotheek is natuurlijk erg verleidelijk. Helemaal nu de regels veranderd zijn en je alleen nog maar voor de maximale waarde van het huis mag lenen. Je wil immers niet teveel eigen geld kwijt zijn en dat dien je al te betalen aan de bijkomende kosten. Daar komt nog eens bij dat je meer aflossing en rente betaalt, naarmate de hypotheek hoger wordt. Dat is natuurlijk lang niet altijd verstandig en je loopt ook de nodige risico’s. Hypotheekrentes moeten natuurlijk geen zware last op je leven gaan worden. Daarom is het wellicht verstandig om nooit maximaal te lenen.

Waarschuwing

Het is dan ook niet verwonderlijk dat een belangrijke instantie als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) mensen waarschuwt voor het afsluiten van een maximale hypotheek. Ook volgens hen is dat niet altijd verstandig. De hypotheek wordt bijvoorbeeld berekend op basis van standaard leennormen waarbij er gemiddelde huishoudens worden genomen als variabelen. Wanneer je lasten hoger zijn dan het gemiddelde huishouden, kun je daardoor bijvoorbeeld in de problemen komen.

Je wilt ook nog leven

Natuurlijk is het belangrijk dat je een huis koopt waar je jezelf echt helemaal goed bij voelt. We begrijpen dan ook best dat dit wat mag kosten. Het is echter ook belangrijk dat je daarnaast nog kunt leven en leuke dingen kunt doen. Wanneer je alleen maar aan het werken bent voor de hypotheek is de lol er in de meeste gevallen al snel af. Denk hier vooraf goed over na en bereken hoeveel geld je eigenlijk nog overhoudt wanneer je een maximale hypotheek afsluit. Houd er daarbij ook rekening mee dat je altijd geld achter de hand dient te houden voor onverwachte uitgaven.

Toekomst speelt een belangrijke rol

Toch zijn er ook genoeg gevallen waarin het helemaal geen slecht idee is om maximaal te lenen. Bijvoorbeeld wanneer je weet dat de situatie in de toekomst gaat veranderen. Denk aan meer werken omdat de kinderen ouder worden of veel meer verdienen dan op dit moment. In dat geval is een maximale hypotheek natuurlijk geen probleem.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.