Heb je als zzp’er echt een eigen rekening nodig?

0

Ben je net voor jezelf begonnen of zit je daarover na te denken? Dan is het belangrijk dat je gelijk een goede basis legt.

Uiteraard moet je je inschrijven bij de KvK zodat je officieel geregistreerd bent als zelfstandig ondernemer. Vervolgens krijg je een Btw-nummer dat je op al je facturen moet vermelden.

Heb je je eerste opdrachten binnen weten te halen, dan is het belangrijk dat je een aparte rekening hebt waarop de klant je kan betalen. In dit artikel leggen we je uit waarom een zakelijke bankrekening openen belangrijk is en ook laten we je zien hoe je dit vandaag nog kunt regelen. Je zult zien dat het een fluitje van een cent is.

Een zakelijke rekening zorgt voor een professionele uitstraling

Veel beginnende ondernemers gebruiken hun persoonlijke rekening ook voor hun bedrijf. Dat lijkt misschien niet voor problemen te zorgen, maar het staat niet professioneel. Dit is in het bijzonder het geval wanneer de naam waarop je rekening staat, niet verwijst naar je bedrijf. Heb je bijvoorbeeld een schildersbedrijf genaamd ‘Meesterwerk’ dan is het belangrijk dat je rekening ook op naam staat van ‘schildersbedrijf Meesterwerk’ en niet op naam van A. Verheij. Dit is verwarrend voor de klant en dat moet je daarom dan ook zien te voorkomen.

Vraag daarom meteen een zzp rekening aan wanneer je begint met je bedrijf. Deze kun je laten registreren onder de naam van je bedrijf. Zo ziet de klant gelijk dat deze geld naar jou overmaakt. Dit voorkomt een hoop verwarring en het draagt bij aan je goede uitstraling.

Met een zakelijke rekening hou je werk en privé gescheiden

Wanneer je je privérekening gebruikt voor je bedrijf, is de kans groot dat je zakelijke en persoonlijke geldstromen door elkaar gaan lopen. Als je net met je bedrijf begint, is het van groot belang dat je grip houdt op je financiën. Je wilt weten hoeveel je verdiend hebt en hoeveel je uit kunt geven. Je wilt dan niet dat je een keer in de supermarkt staat en per ongeluk veel te veel geld uitgeeft waardoor je op zakelijk gebied minder te besteden hebt.

Het is dus ook om die reden beter om aparte rekeningen te gebruiken. Je kunt dan je klanten laten uitbetalen op je zakelijke rekening en jezelf vervolgens iedere maand een salaris uitkeren. Het beste is om hier een vast bedrag van te maken waardoor je elke maand weet hoeveel je hebt om uit te geven. Gaan de zaken beter, dan kun je jezelf meer geven.

Je administratie doen gaat sneller met een zakelijke rekening

Ondanks dat veel ondernemers er een broertje dood aan hebben, hoort het toch bij het ondernemen: de administratie. Niet alleen is het voor je eigen inzicht belangrijk dat je je administratie op orde hebt, ook voor de Belastingdienst is dit van groot belang. Zorg er daarom voor dat je al je uitgaven kunt verklaren en zorg dat je alle bonnetjes bewaart. Om het jezelf gemakkelijker te maken, kun je gebruikmaken van boekhoudsoftware. Hiermee kun je jezelf een hoop werk besparen zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit van je boekhouding.

Je voelt hem al aankomen: ook hier is het van groot belang dat je een zakelijke rekening hebt. Op die manier is het voor je boekhoudprogramma veel gemakkelijker om je financiën op orde te houden. Kijk even op de site van je bank om te zien hoe je vandaag nog een rekening opent. Je kunt kiezen uit diverse opties. We raden je aan om het pakket te kiezen dat ingesteld is op de groei van je bedrijf in de toekomst.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.