Geld lenen bij negatieve rentes

1

Wie het nieuws een beetje volgt kan het niet gemist hebben: bepaalde rentes zijn al negatief geworden.

Op korte termijn wordt de stand van de rente in de Eurozone grotendeels beïnvloed door Europese Centrale Bank. De ECB heeft de hoop om de economie van eurolanden te stimuleren met deze maatregel. Maar hoe zit het met geld lenen bij negatieve rentes?

Negatieve rente maakt geld lenen aantrekkelijk

Een negatieve rente maakt het zeer aantrekkelijk om geld te lenen. In theorie kan er namelijk geld verdiend worden met de lening. In Denemarken geeft Jyske Bank al negatieve rente op hypotheken. Het gaat om een rentebedrag van -0,5 procent dat de huiseigenaren ontvangen in de vorm van een klein bedrag aan gratis extra aflossing. Er hoeft niet alleen geen rente over de hypotheek betaalt te worden maar het levert zelfs wat op om een eigen woning aan te schaffen!

Zo ver is het in Nederland nog niet, maar consumenten merken wel dat sparen weinig meer oplevert. Het kan trouwens verstandig zijn om een nieuwe lening af te sluiten tegen een gunstige lage rente om hiermee een oudere schuld met een hogere rente af te lossen. Onderaan de streep ben je hierdoor gunstiger uit.

Bedrijven verdienen aan negatieve rentes

In de markt voor bedrijfsleningen wordt tegenwoordig soms geld verdiend aan het negatieve rendement. Er zijn namelijk steeds meer bedrijven die leningen uitgeven waar ze geld op toe krijgen in plaats dat ze de beleggers moeten betalen. Dit klinkt te gek om waar te zijn maar werkt als volgt. Een bedrijf leent bijvoorbeeld €1000,- uit aan een belegger tegen een rente van 0 procent. Omdat dit bedrijf technisch gezien bij een negatieve rente geen lening kan uitschrijven, krijgt de belegger €1010,-. Op het moment dat de schuld wordt afgelost wordt de €1000,- terugbetaald en houdt het bedrijf daarbij het verschil van €10,-, de negatieve rente.

Tot op heden zijn er nog geen Nederlandse bedrijven die hier aan doen. Het is namelijk wel belangrijk dat er een bestemming is voor het geleende geld omdat het anders alsnog bij de bank belandt. Dit kost momenteel geld waardoor het niets oplevert.

Beleggen bij lage spaarrente

Beleggen wordt voor veel consumenten interessanter bij lage spaarrentes. Hier valt namelijk een (veel) groter rendement op te behalen dan op spaargeld. De basisregel is wel dat een hoger rendement hand in hand gaat met een hoger risico. Bij obligaties is de kans dat het geld dat je uitleent aan bedrijven of overheden weer terugkomt groot.

Echter hebben obligaties zoals hierboven toegelicht door de lage rentestanden soms ook al negatieve rendementen. Hierdoor verdient de consument niet aan de obligaties, maar het bedrijf die de obligaties uitgeeft wel. Wereldwijd staan de aandelenmarkten op recordstanden, waardoor het rendement ten opzichte van obligaties historisch gezien zeer hoog is.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar