Flexibele aflossing bij een lening

0

Ook voor de onderneming is reserveren voor grote uitgaven het beste. De afschrijvingsmogelijkheid van bepaalde investeringen is in feite sparen voor een volgende uitgave. Toch is dit niet altijd voldoende en is er mogelijk onvoldoende liquiditeit om een financiële actie te doen.

Snelle procedure

Een snelle procedure voor een lening is voor veel ondernemers belangrijk. Een zakelijke lening aanvragen zou met overlegging van enkele basale gegevens in enkele dagen of zelfs uren moeten kunnen. Dit soort leningen worden gekenmerkt door een korte looptijd en maximale bedragen. De rente is gemiddeld hoger dan leningen waarbij meerdere waarborgen worden verlangd. De hoogte van de rente wordt dikwijls gekoppeld aan het risicoprofiel.

Waarom een lening?

De reden voor een bedrijfskrediet zijn verschillend. Zo kan er behoefte zijn om voorraden te financieren, incidentele facturen die betaald dienen te worden of een financiële overbrugging. Voor de aanschaf van investeringsgoederen of een verbouwing van een zakelijk pand zijn andere financiële middelen beschikbaar waarbij de investering ook als onderpand geldt. Vervoermiddelen worden veelal met een leaseovereenkomst gefinancierd en voor onroerend goed zijn er leningen met een gunstiger rentetarief.

Soort van lening

Betreft het geen investeringsgoed of onroerend goed dan is er in feite de keuze van een doorlopend zakelijk krediet of een zakelijk krediet met een vaste looptijd. De laatst heeft als voordeel dat de ondernemer weet waar hij aan toe is. De looptijd en de rente is bekend waardoor de maandelijkse lasten vast staan tot een bepaalde datum. Bij een doorlopend krediet is er geen vaste looptijd uitsluitend een maximaal te lenen bedrag. Bij opname start ook de aflossing die een afgesproken percentage is van het kredietbedrag. Opgenomen krediet kan weer opgenomen worden tot het maximumbedrag.

Aflossen van een zakelijke lening kan soms anders. De aflossing wordt dan afhankelijk van de dagomzet. In de retail en horeca wordt een percentage van de omzet aangewend om de lening af te lossen. Deze manier van aflossen wordt ook wel pinafroming genoemd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.