Financiële tips bij het verduurzamen van je huis

0

Om de CO2-uitstoot terug te dringen en de klimaatdoelen te halen, worden tot 2030 maar liefst 1,5 miljoen woningen in Nederland verduurzaamd. Door je woning ‘klimaatvriendelijker’ te maken kun je veel energie en geld besparen.

Maar je huis verduurzamen kan al snel behoorlijk in de papieren lopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je huis te verduurzamen zonder dat het een al te grote kostenpost wordt. Wij geven je handige tips.

Tip 1: Maak een verduurzamingsplan

Ga na wat je kunt verduurzamen aan en in je huis en zoek uit wat dit kost. Zo kun je voor jezelf bepalen welke verduurzaming het meest loont en het beste als eerst kan worden uitgevoerd. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kun je door een bedrijf een verduurzamingsplan laten maken.

Lees hier: Schade door klimaatverandering steeds vaker onverzekerbaar

Tip 2: Subsidies voor verduurzaming

De overheid stimuleert het verduurzamen van je huis. Je kunt – onder voorwaarden – bijvoorbeeld gebruik maken van een landelijke subsidie voor het isoleren van je dak, de buitenmuur, vloeren en ramen, maar ook voor het aanschaffen van een zonneboiler, een warmtepomp of een warmtenet-aansluiting.

Check ook of je gemeente subsidies verstrekt. De meeste gemeenten hebben namelijk een lokaal subsidiepotje voor energiebesparende maatregelen en verduurzaming. Wel verschillende mogelijkheden per gemeente. Je kunt de online Energiesubsidiewijzer gebruiken om te zien of en welke subsidies er bij jou zijn.

Tip 3: Goedkope en snelle manieren om te verduurzamen

Vervang gloeilampen voor LED-verlichting
Er zijn ook dingen die je eenvoudig zelf kunt doen om je huis te verduurzamen en die helemaal niet zoveel geld kosten. Vervang bijvoorbeeld al je gloeilampen voor LED-verlichting. LED-lampen zijn maar liefst 90% energiezuiniger en daarmee bespaar je flink op je energiekosten.

De waterbesparende douchekop
Met een waterbesparende douchekop worden lucht en water onder druk vermengd. Hierdoor gebruik je met een waterbesparende douchekop slechts zo’n 6 liter water per minuut. Ter vergelijking: met een ‘traditionele’ douchekop is dit tot wel 20 liter per minuut. Je hebt al een waterbesparende douchekop vanaf ca. € 10,-. Zeker de investering waard dus!

Plak radiatorfolie achter je radiator
Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de achterkant van je radiator kunt bevestigen. Deze folie houdt de warmte tegen, zodat deze niet via de buitenmuur naar buiten gaat maar juist het huis in trekt. Hier heb je de warmte per slot van rekening het hardst nodig! Met deze simpele ingreep bespaar je ongeveer 10 m3 gas per jaar per vierkante meter.

Maak tochtgaten,- en kieren dicht
Tocht zorgt voor een ongewenste luchtstroom in huis, waardoor je woning sneller afkoelt en je de verwarming hoger moet zetten. Met speciale tochtstrips en tochtbanden kun je naden en kieren in je huis makkelijk zelf dichtmaken. Je kunt hier ook een kitspuit voor gebruiken.

Zet je ramen en deuren af en toe open
Door je ramen en deuren af en toe open te zetten, ook in de winter, bespaar je veel energie. Dit klinkt erg tegenstrijdig. Het werkt zo: als lucht te lang blijft hangen wordt de ruimte vochtig. En ruimtes met een hoge luchtvochtigheid zijn minder goed te verwarmen. Daardoor moet je je verwarming soms zelfs hoger zetten. Je woning het hele jaar door goed ventileren scheelt juist energie en is een stuk duurzamer.

Tot slot: vergeet duurzame apparaten niet te verzekeren

Helaas zijn niet alle energiebesparende oplossingen in huis goedkoop in aanschaf. Zo kan nieuwe apparatuur zoals een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen flink in de kosten lopen.

Gelukkig kun je duurzame verbeteringen die vastzitten aan jouw woning – bijvoorbeeld zonnepanelen – of die onderdeel zijn van de tuin verzekeren met een opstalverzekering. Onder voorwaarden is schade door regen, sneeuw en hagel dan verzekerd.

Als huurder hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Dit is namelijk de verantwoordelijkheid van de eigenaar of verhuurder van het pand. De verzekering die de eigenaar of verhuurder afsluit, dekt dan normaliter de schade aan alles wat aan de woning vast zit. Als je een huurhuis hebt, dan kun je toe met een inboedelverzekering. Daarmee zijn je spullen in huis verzekerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.