
Een scheiding is altijd een ingrijpende gebeurtenis die aan de ene kant emotioneel zwaar is, maar ook op financieel vlak veel impact kan hebben. Om verrassingen te voorkomen is een goed doordachte financiële planning daarom essentieel. In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken die je moet regelen.
Overzicht creëren
Een scheiding hoeft niet altijd via de rechtbank geregeld te worden en maanden te duren. Ook online kun je steeds vaker een echtscheiding eenvoudig regelen, zoals bij easy-echtscheiding.nl. Hoe je de scheiding ook regelt, de eerste stap ten aanzien van de financiële planning is het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven. Dit omvat onder andere je salaris en andere inkomstenbronnen, je vaste lasten zoals hypotheek of huur, verzekeringen en energiecontracten en de inkomsten en kosten voor eventuele kinderen, zoals kinderbijslag en kinderopvang. Door een overzicht te maken, krijg je inzicht in welke kosten je in het vervolg alleen zult moeten dragen en of je eventueel in aanmerking komt voor bijvoorbeeld toeslagen.
Bezittingen en schulden verdelen
Als je gaat scheiden, moeten bezittingen en schulden eerlijk verdeeld worden. Dit is afhankelijk van de voorwaarden waaronder je getrouwd bent. Ben je getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen dan worden alle bezittingen en schulden in principe gelijk verdeeld. Ben je getrouwd met huwelijkse voorwaarden dan is de verdeling afhankelijk van wat er is afgesproken in de huwelijkse voorwaarden. Omdat dit complex kan zijn, is het verstandig hier juridisch en financieel advies bij in te winnen.
Woning en hypotheek
Soms heb je samen een woning gekocht. Een belangrijk vraagstuk is dan wat er met de gezamenlijke woning gebeurt. Er zijn kortgezegd drie opties:
- Een van de ex-partners blijft in de woning en neemt de hypotheek over. In dit geval toetst de bank of de overnemende partij de lasten alleen kan dragen.
- De woning wordt verkocht en de opbrengst (of eventuele restschuld) wordt verdeeld.
- Beide ex-partners houden gezamenlijk het eigendom, bijvoorbeeld als een van de partners er nog tijdelijk wil blijven wonen.
Alimentatie
Ook een belangrijke in financiële planning is de alimentatie. Afhankelijk van de situatie kan er sprake zijn van kinderalimentatie en partneralimentatie. Kinderalimentatie is verplicht en wordt berekend op basis van de kosten van de kinderen en de draagkracht van beide ouders. Partneralimentatie is niet altijd verplicht en hangt af van de inkomenssituatie van de ex-partners. Het is belangrijk hier eerlijke afspraken over te maken.
Pensioenrechten
Tijdens het huwelijk is het pensioen gezamenlijk opgebouwd. Bij een scheiding hebben beide partners daarom over het algemeen recht op de helft van elkaars opgebouwde pensioen. Dit kan via de pensioenuitvoerder worden geregeld. Het is echter ook mogelijk om hierover andere afspraken te maken. Het is verstandig dit goed vast te leggen, zodat er later geen misverstanden ontstaan.
Een scheiding kan veel financiële uitdagingen met zich meebrengen. Door een goede financiële planning, eventueel met professionele ondersteuning, kun je veel problemen voorkomen.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.