Energieprijzen stijgen in 2018 en dit zijn de oorzaken

0

In 2018 zijn de energietarieven gestegen. Het stijgen van de energiekosten in een huishouden is afhankelijk van de energieleverancier en het jaarlijkse verbruik. Hoe meer er verbruikt wordt, hoe hoger de rekening zal uitvallen. Maar, dit jaar is het toch net even anders.

Ook huishoudens die hetzelfde verbruik hebben als voorgaande jaren gaan meer betalen in 2018. Dit komt doordat de tarieven voor het leveren van energie omhoog gaan.

Behalve dat de kosten voor het leveren van energie omhooggaan, zullen ook de netwerkkosten én de belastingen voor energie oplopen. Een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas zal door deze verhogingen ongeveer €110,- meer gaan betalen in 2018.

Verhogen van de belasting op energie

Een stijging van de leveringstarieven is te danken aan oplopende inkoopprijzen voor gas en stroom. In 2016 ontving de overheid 25,3 miljard aan milieubelastingen en –heffingen. Deze heffingen stijgen, en vooral de energiebelasting en BMP doen dat.

Door hogere belastingen wil de overheid meer bewustzijn creëren en op deze manier burgers efficiënter om laten gaan met energie. Met deze maatregel hoopt de overheid dat de inwoners van Nederland meer gaan besparen op energie en eventueel duurzame oplossingen gaan bedenken om het energieverbruik omlaag te brengen.

Hogere heffing Opslag Duurzame Energie

Behalve het heffen van een hogere belasting op energie wordt ook de heffing voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) hoger. De ODE is in 2013 ingevoerd om ons allen te stimuleren om meer te gaan investeren in duurzame energie.

Deze heffing zorgt ervoor dat de energierekening nog verder zal oplopen.

Oorzaken verhoging netwerkkosten

Dan zijn er nog de netwerkkosten. Deze bestaan uit de kosten voor transport, de meterhuur en de kosten voor het aansluiten van een huishouden. De reden van de verhoging van deze kosten is dat het landelijke elektriciteit transportbedrijf TenneT gaat investeren in het uitbreiden van het hoogspanningsnetwerk.

Netbeheerders in verschillende regio’s moeten zogenaamde precariobelasting gaan betalen. Dit is een lokale heffing op het gebruik van grondgebied, waar kabels en leidingen doorheen lopen. Al deze kosten worden uiteindelijk betaald door de consument.

Energie vergelijken en de kosten omlaagbrengen

Consumenten kunnen het oplopen van de energierekening niet volledig voorkomen, maar het is wel mogelijk om de kosten te drukken door zo zuinig en efficiënt mogelijk met energie om te gaan. Dat is precies wat de overheid  wil bereiken. Door onder andere zaken als sluipverbruik tegen te gaan, kunnen de kosten al voor een deel omlaaggebracht worden. Jaarlijks de tarieven voor energie vergelijken is ook een verstandige keuze om de oplopende kosten in de hand te houden. Hierdoor weet de consument namelijk zeker dat ze de laagste prijs betalen voor gas en elektriciteit.

Behalve het vergelijken van energietarieven en zo zuinig mogelijk omgaan met energie is het ook een optie om te investeren in duurzame oplossingen. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen, een warmtepomp te installeren en het huis extra goed te isoleren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar