Elektrische auto leasen is een slimme keuze voor zowel bedrijven als particulieren

0

Als je overweegt om een nieuwe auto aan te schaffen, is het elektrische auto leasen een keuze die steeds populairder wordt. Elektrische auto’s bieden niet alleen voordelen voor het milieu, maar ze kunnen ook financieel aantrekkelijk zijn, vooral vanwege de gunstige bijtellingstarieven.

Waarom kiezen voor het leasen van een elektrische auto?

Milieuvriendelijk: Elektrische auto’s stoten geen schadelijke emissies uit, wat bijdraagt aan een schonere lucht en een verminderd broeikaseffect.

Kostenbesparend: Hoewel de initiële aanschafprijs van een elektrische auto vaak hoger is dan die van een traditionele auto, zijn de operationele kosten doorgaans lager. Elektriciteit is goedkoper dan benzine of diesel, en onderhoudskosten zijn over het algemeen ook lager.

Fiscale voordelen: Een van de grootste voordelen van elektrische auto’s is de gunstige bijtelling. In Nederland gelden er verschillende tarieven voor de bijtelling van elektrische auto’s, afhankelijk van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot. Voor volledig elektrische auto’s geldt in 2023 een bijtellingstarief van 15%. Dit tarief is aanzienlijk lager dan de bijtellingstarieven voor traditionele auto’s.

Wat je moet weten over de bijtelling van elektrische auto’s

Het bijtellingstarief voor elektrische auto’s is in 2023 15% over de cataloguswaarde van de auto. Dit tarief geldt over het gehele jaar, ongeacht wanneer de auto in gebruik is genomen. Voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde boven de € 50.000 geldt een verhoogd tarief van 22%. De bijtelling wordt berekend over het privégebruik van de leaseauto. Dit bedrag wordt bij je inkomen opgeteld en is dus van invloed op de inkomstenbelasting die je moet betalen. De netto bijtelling is dus afhankelijk van je persoonlijke inkomstenbelastingtarief.

Als je de elektrische leaseauto uitsluitend zakelijk gebruikt, kun je in aanmerking komen voor een verlaagd bijtellingstarief van 4%. Hiervoor moet je wel voldoen aan de strikte voorwaarden voor zakelijk gebruik. Als je als leaserijder een eigen bijdrage betaalt voor het privégebruik van de leaseauto, wordt deze in mindering gebracht op de bijtelling.

Lees hier verder als je alles over de bijtelling van elektrische auto’s wilt weten.

Wat de verschillen zijn tussen het private en zakelijk leasen van een elektrische auto

Of je nu een particulier bent die een groenere optie zoekt of een bedrijfseigenaar die zijn wagenpark wil vergroenen en profiteren van belastingvoordelen, elektrisch leasen biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor iedereen.

Een elektrische auto privé leasen

Voor particulieren biedt elektrisch leasen de mogelijkheid om te profiteren van de voordelen van een elektrische auto zonder de volledige aankoopprijs te betalen. Je betaalt een vast maandelijks bedrag gedurende de looptijd van het leasecontract, inclusief onderhoud en verzekering. De bijtelling is niet van toepassing voor particuliere leaserijders, aangezien deze gerelateerd is aan zakelijk gebruik.

Zakelijk een elektrische auto leasen

Zakelijk elektrisch leasen biedt bedrijven verschillende fiscale voordelen. De bijtelling is van toepassing op zakelijk gebruikte leaseauto’s, maar de tarieven zijn doorgaans aanzienlijk lager dan die voor traditionele brandstofauto’s. Bovendien kunnen bedrijven in aanmerking komen voor milieu-investeringsaftrek (MIA) en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), waardoor de totale kosten verder worden verlaagd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.