Eén op de drie Nederlandse huishoudens heeft een betalingsachterstand

0

Recent onderzoek van het Nibud toont aan dat maar liefst één op de drie Nederlandse huishoudens een betalingsachterstand heeft. Daarnaast laat onderzoek van het CBS zien dat meer dan een miljoen mensen, ruim 650.000 huishoudens, in 2018 te maken had met problematische schulden. Vaak gaat het om schulden bij de Belastingdienst en het CJIB.

Hoge kans op schuldproblemen

Bij het aangaan van een lening, bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of een nieuwe wasmachine, wordt altijd de vraag gesteld: hoeveel kan ik lenen? Op basis van verschillende gegevens kan vervolgens bepaald worden welke maandlasten er gedragen kunnen worden. Bij een betalingsachterstand werkt dit anders. Een rekening kan niet betaald worden, blijft liggen, er komen incassokosten bovenop en het oorspronkelijke bedrag neemt snel in omvang toe.

De kans op schuldproblemen is groter bij mensen met een lager inkomen. Dit zal niemand verbazen. Er zijn echter ook andere demografische en sociaaleconomische factoren die hier aan bijdragen. Zo komt schuldenproblematiek relatief vaker voor bij laagopgeleiden, gezinnen met kinderen, Nederlanders met een migratieachtergrond en mensen tussen de 25 en 65 jaar.

Rotterdam koploper van Nederland

Van alle Rotterdamse huishoudens heeft 15,8 procent geregistreerde problematische schulden. Dit is haast dubbel zoveel als het landelijk gemiddelde. Andere steden waar relatief veel mensen in de grote financiële problemen zitten zijn Lelystad, Almere, Schiedam en Den Haag. Jaarlijks ontstaan er problematische schulden bij bijna 1 op de 100 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Een grote risicofactor is te vinden onder personen die van werk naar bijstand gaan. Ruim 6 procent van deze groep komt in de problemen.

Andere factoren die leiden tot een verhoogd risico zijn relatiebreuken, van school gaan zonder diploma en verdacht worden van een misdrijf. Van de huishoudens met schulden is ongeveer de helft geregistreerd bij het BKR (Bureau Kredietregistratie). Meer dan 30 procent heeft een betalingsachterstand bij de Belastingdienst voor een onbetaalde aanslag en 12 procent vanwege niet terugbetaalde toeslagen. De toeslagenaffaire heeft ruim 9.000 gedupeerden belicht, maar er zijn nog zeker 50.000 huishoudens die, al dan niet terecht, toeslagen moeten terugbetalen.

Problemen komen pas later aan het licht

Momenteel laten de cijfers van het CBS nog geen sterke toename zien van het aantal huishoudens dat door de coronacrisis in de geldproblemen komt. Het duurt echter gemiddeld vijf jaar voordat iemand hulp inschakelt bij financiële problemen. Bij de crisis van 2008 was ook te zien dat de problemen pas jaren later aan het licht kwamen. De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) vreest voor een groot aantal schuldproblemen die ontstaan wanneer de coulance van schuldeisers stokt en de overheidssteun aan ondernemers wegvalt. Ook kan de coronacrisis grote gevolgen hebben voor het toetsinkomen van ondernemers en flexwerkers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar