De veranderende rol van de boekhouder

0

Het laatste decennium is de rol van boekhouder sterk aan verandering onderhevig geweest.

Tot een jaar of tien geleden kwamen bedrijven eens in de maand hun bonnetjes en in- en verkoopfacturen inleveren, en moest de boekhouder die vervolgens maar gaan verwerken. Een tijdrovende, en daarmee relatief dure aangelegenheid. Iets waar de groeiende groep zzp’ers in ons land geen behoefte aan had. De komst van digitale (en vooral online) boekhoudingen bood veel kansen. Al deze ontwikkelingen hebben gezorgd voor een veranderende rol van de boekhouder.

Groeiende vraag naar een online en goedkoop boekhoudprogramma voor zzp’ers

Zzp’ers moeten al het werk zelf doen. Naast het leveren van producten of diensten en contact met klanten, blijft er niet veel tijd over voor andere zaken. Het bijhouden en bijwerken van de  boekhouding was dan ook een van de eerste dingen die meestal vooruit werd geschoven. Soms werd een boekhouder ingeschakeld, maar voor veel zzp’ers was dit vaak relatief duur.

Het afgelopen decennium zagen diverse ondernemingen een gat in de markt ontstaan door het groeiende aantal zzp’ers die een simpele boekhouding moesten bijhouden. De vraag naar goedkope, gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma’s werd steeds groter. Het moest gaan om online programma’s, omdat veel ondernemers nu eenmaal veel onderweg zijn en altijd en overal inzage in hun financiën willen hebben. Bij voorkeur ook nog eens via een app, omdat de telefoon steeds vaker de gehele dag bij de hand is. Betere en snellere internetverbindingen, en beter beveiligd dataverkeer, maakten dit alles mogelijk.

De voordelen van online boekhouden voor zowel zzp’ers als boekhouders

Online boekhouden heeft zowel voor de ondernemer als de boekhouder diverse voordelen. Ten eerste beschikken beide partijen over dezelfde, realtime data. Met een boekhoudprogramma voor zzp’ers maken ondernemers snel en gemakkelijk scans van facturen en bonnetjes en boeken ze deze zelf automatisch in. De boekhouder beschikt direct over deze info. Dit werkt bovendien ook de andere kant op. Werk je als boekhouder de winst- en verliesrekening bij, of de balans? Dan beschikt de ondernemer ook gelijk over deze info.

Minder overtypen, meer controle en advies

De werkzaamheden van boekhouders zijn hierdoor sterk veranderd. Ondernemers voeren nu met diverse gebruiksvriendelijke applicaties zonder grote tijdsinvestering en al teveel kennis van boekhouden bepaalde boekhoudkundige werkzaamheden zelf uit. Btw- en belastingaangiftes doen, en het opstellen van bijvoorbeeld de jaarrekening, is voor boekhouders een stuk eenvoudiger geworden. Daarom is hun aandacht nu verschoven naar controle en advies. Dit maakt niet alleen het werk van een boekhouder een stuk leuker, maar is ook voordelig voor ondernemers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.