De renteverlaging van de ECB

0

Vanwege de snel toenemende inflatie begon de Europese Centrale Bank de (deposito)rente eind 2022 te verhogen. In 2024 was de inflatie alweer flink afgenomen, en naderde deze de doelstelling van twee procent. Met daarbij tekenen van een afkoelende economie heeft de ECB aangegeven weer stapsgewijs de rente te willen gaan verlagen. In september 2024 is al de tweede verlaging van 0,25 procentpunt doorgevoerd na eenzelfde verlaging in juni eerder dit jaar. Het komende jaar zullen volgens veel economen waarschijnlijk nog een aantal renteverlagingen van 0,25 procentpunt worden doorgevoerd. Wat kunnen mogelijke gevolgen zijn hiervan?

De gevolgen van de renteverlaging voor bedrijven…

Bedrijven kunnen goedkoper geld lenen bij een lagere rente. Dat stimuleert de consumptie en investeringen. Door de lagere kosten van leningen, is er immers sprake van een kleine drempel voor investeringen. Dit vergroot weer de kans op innovatie, uitbreiding en groei. Daarbij is er mogelijk sprake van een zwakkere euro. Doordat Europese goederen en diensten goedkoper worden voor buitenlandse koper, kan de export een stimulans krijgen.

… en mogelijke gevolgen voor particulieren

Het voordeel voor consumenten van de renteverlaging is dat hypotheekrentes en leenrentes dalen. Nadelig is echter dat ook spaarrentes weer dalen. Na de recente aankondiging van de geplande renteverlaging maakte de bank met de hoogste spaarrente momenteel vrijwel direct bekend de verlaging te volgen.

Lagere spaarrentes kan spaarders aanzetten om te zoeken naar alternatieve investeringen met een hoger rendement. Denk aan investeren in vastgoed of edelmetalen. Vooral beleggen blijft populair. Het totale belegde vermogen van Nederlandse huishoudens een recordhoogte van 185 miljard euro in Q2 van 2024. Meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van beleggen bij Van Lanschot.

De recente renteverlaging (en waarschijnlijke toekomstige) maakt het belangrijk om na te denken over je persoonlijke financiële strategie om je vermogen optimaal in te zetten. Mogelijk is het beter de huidige strategie te herzien om te kunnen profiteren van de nieuw ontstane kansen. Belangrijk hierbij: beslissingen over beleggingen of financiële planning moeten worden gemaakt op basis van je eigen onderzoek en in overleg met een professionele financieel adviseur.

Voortdurend op zoek naar de juiste balans

De ECB probeert met haar monetaire beleid voortdurend de juiste balans voor de meest voordelige economische situatie bereiken. Het idee is dat de inflatie niet te ver van het streefdoel van twee procent komt af te liggen. Omdat dit doel weer in zicht is, kan de rente langzaamaan weer verlaagd worden. Met de lagere rente wordt getracht de economische groei weer te bevorderen, die onder andere door de energiecrisis enigszins in het slop raakte. Het komende jaar zal gaan blijken hoe de economie en inflatie zich ontwikkelen, en wat de meest logische stappen op monetair gebied zijn om deze zaken te beïnvloeden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.