Belasting en cryptocurrency in 2021

1

In de afgelopen jaren hoor je steeds vaker nieuws over cryptocurrencies. Ben jij ook van plan om te handelen en te investeren in cryptocurrency zoals Bitcoin? Dan is het goed om te weten wat er allemaal bij komt kijken qua belasting. Hoe het allemaal zit, lees je hier!

Cryptocurrency: wat is dat?

Digitale valuta is eigenlijk niets nieuws. Bitcoin is dan wel misschien de bekendste, maar het idee van cryptocurrency bestaat al veel langer. Men heeft al jaren voordat Bitcoin zijn intrede deed, veel pogingen gedaan om een goed werkend cryptomunt te maken. Echter zijn veel van deze initiatieven gefaald door financiële problemen, fraude of geschillen tussen de initiatiefnemers. Tegenwoordig zijn er duizenden soorten cryptovaluta’s op de markt. Het is dus eigenlijk een digitale valuta, bedoeld als alternatief voor “echte” valuta zoals de euro of dollar. De cryptocurrencies staan in een database en hier kan niemand iets aan wijzigen, tenzij er aan hele specifieke eisen wordt voldaan. Men maakt gebruik van cryptografie om de transacties te verifiëren en volledig veilig te laten verlopen.

Waar moet ik op letten als ik cryptovaluta koop?

Ben jij ook van plan om Bitcoin te kopen? Dan is het goed om je er eerst in te verdiepen. Lees bijvoorbeeld meer over hoe de blockchain technologie werkt (als je dat nog niet wist). Verdiep je ook in de achtergrond van cryptovaluta en houd de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen in de gaten. Bitcoins zijn allang niet meer de enige cryptovaluta op de markt en tegenwoordig zijn er meer dan 1000 soorten cryptomunten verkrijgbaar. Ook zijn er verschillende termen die door elkaar gebruikt worden, waardoor je soms echt in de war raakt. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij geld verdient met je investering, dus blijf al het nieuws rondom cryptocurrency volgen. Houd in de gaten wat er met de koers gebeurt en kies een betrouwbaar nieuwsplatform uit waar je deze berichten kunt lezen. Het voordeel van cryptocurrency is dat iedereen mag meedoen, ook vanaf een klein bedrag. Je moet er alleen wel bewust van zijn dat je alleen met geld investeert dat je kunt missen.

Hoe zit het met belasting betalen over cryptocurrency?

Cryptocurrency mag dan relatief nieuw op de markt zijn, maar helaas moet je er wel belasting over blijven betalen. De Belastingdienst ziet cryptomunten namelijk als vermogen en schaart het onder dezelfde categorie als spaargeld, aandelen of een tweede huis. Je moet cryptogeld daarom opgeven in Box 3 (Overige Bezittingen) als je aangifte doet. Vanaf 1 maart 2021 is het weer tijd om de belastingaangifte over het voorgaande jaar 2020 te doen. Voor de aangifte van 2020 gaat de Belastingdienst uit van de vermogenswaarde die op peildatum 1 januari 2020 gold. Het maakt dus niet uit dat de waarde van Bitcoin in tussentijd flink op en neer is gegaan, want je hebt altijd een vaste peildatum als je belastingaangifte gaat doen. Om nog preciezer te zijn, moet je volgens het Ministerie van Financiën de koers op de peildatum van 1 januari om 00.00 uur nemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.