Als particulier een deurwaarder inschakelen: dit moet je weten

0

Het inschakelen van een deurwaarder kan een grote en ingrijpende stap zijn. Het is niet iets wat je elke dag doet en dus weten veel particulieren niet waar ze moeten beginnen. Dit artikel is perfect voor de particulier die overweegt een deurwaarder in te schakelen.

We zullen vertellen wat de deurwaarder precies doet, maar ook hoe het proces van het inschakelen van een deurwaarder precies verloopt. Lees snel verder om meer te weten te komen! Andere juridische vragen? Win dan jurdisch advies bij Juristu.nl.

Wat doet een deurwaarder?

Je kunt een deurwaarder inschakelen wanneer iemand na meerdere aanmaningen weigert zijn schulden te betalen. De deurwaarder is een openbaar ambtenaar die belast is met de uitvoering van gerechtelijke taken op het gebied van incasso en executie. De hoofdtaak van een deurwaarder is het innen van openstaande vorderingen. Wanneer je deurwaarder op iemand af stuurt, mag hij of zij beslag leggen op de goederen van de persoon die zijn schulden niet betaalt.

Deurwaarder inschakelen: het proces

Reageert iemand niet op meerdere aanmaningen van jou, jouw bedrijf of een incassobureau? Dan wordt het tijd om aan de bel te trekken.

Stap 1: informatie en documenten verstrekken
Jij als schuldeiser moet relevante informatie en documenten verstrekken aan de deurwaarder. Denk aan contracten, facturen en andere relevante bestanden die verband houden met de openstaande schuld. Deze informatie helpt de deurwaarder bij zijn of haar beoordeling van het dossier. Daarnaast helpt het de deurwaarder om de juiste juridische stappen te ondernemen.

Stap 2: Betekening van exploten
In deze stap betekent de deurwaarder de exploten. Dit houdt in dat hij of zij officiële juridische documenten overhandigd aan de betrokken partij, dit is dus de persoon die jou je geld niet terugbetaalt. Zo’n juridisch document kan een dagvaarding zijn, maar ook een vonnis of een bevel tot betaling.

Stap 3: Juridische stappen en executie
Wanneer de schuldenaar niet reageert op de overhandigde documenten of niet voldoet aan een beslissing gemaakt door het gerecht, kan de deurwaarder verdere juridische stappen ondernemen. Denk hierbij aan het de inbeslagneming van de eigendommen van de schuldenaar, het starten van een gerechtelijke procedure of het uitvoeren van andere maatregelen om de schuld te innen.

Het inschakelen van een deurwaarder kan dus een erg belangrijke en soms zelfs noodzakelijke stap zijn wanneer een andere particulier bij jou in de schulden staat. Nu je weet hoe het proces van de inschakeling van een deurwaarder in elkaar zit, is de beslissing gemakkelijker te maken. Dus, stuur je nog enkele aanmaningen of schakel je als particulier een deurwaarder in. Wij wensen je in ieder succes!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Advertorial

Bovenstaande advertorial geeft u actuele informatie over een product of dienst. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder, maar kan hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen.