Alles wat je wilt weten over BKR registratie of codering

0

Allereerst, wat is een BKR registratie en hoe komt het dat je die hebt?

Elke lening die je afsluit boven de 250 euro moet officieel door de kredietverstrekker worden doorgegeven aan Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie). Wanneer je dus een lening afsluit kom je te staan in het Centraal Krediet Informatiesysteem met een positieve registratie. Dit gebeurt altijd als je:

  • Een kredietlimiet hebt of rood kunt staan op je rekening
  • Een auto, motor, scooter, brommer of fiets hebt via private lease
  • Een persoonlijke lening of doorlopend krediet hebt
  • Een creditcard hebt waarbij je kunt betalen in gespreide betaling of in meerdere termijnen
  • Een telefoonabonnement afsluit waarbij inclusief een telefoontoestel

Je krijgt hiermee altijd een positieve BKR registratie. Zolang je op tijd betaald is er niets aan de hand.

Een negatieve BKR registratie

Wanneer je niet of niet op tijd betaald krijg je een negatieve BKR registratie. Dat gebeurt niet zomaar want de kredietverstrekker is verplicht om jou eerst een betalingsherinnering, een aanmaning én een vooraankondiging negatieve BKR registratie te sturen. Wanneer je hier niet op reageert wordt er een achterstandsmelding gedaan aan het BKR en krijg je een negatieve BKR registratie.

Je krijgt dan bij het BKR een A (achterstand) – code. Wanneer je aan je betaling voldoet krijg je een H (herstel) – code. De codes die de BKR hanteert zijn:

  • A1; betalingsachterstand maar er is een regeling getroffen
  • A2; betalingsachterstand, het bedrag is opeisbaar
  • A3; betalingsachterstand, er zijn afspraken gemaakt met de schuldeiser
  • A4; betalingsachterstand, maar je bent onbereikbaar voor de schuldeiser
  • H; de schulden zijn voldaan

Let er op dat alle gegevens bij Stichting BKR na betaling nog 5 jaar zichtbaar zijn.

BKR registratie verwijderen kan dat?

In corona tijd kunnen mensen in financiële problemen komen omdat zij tijdelijk een lening, huur, hypotheekrente, bedragen op een creditcard of rood staan bij een bank niet kunnen aflossen. Dit kan een negatieve BKR registratie opleveren. Deze is tot 5 jaar na het afbetalen ook nog zichtbaar. Een BKR registratie verwijderen kan, ook al dacht men tot voor kort nog, dat een terechte BKR registratie niet kon worden verwijderd. Onder bepaalde omstandigheden is dit echter wél mogelijk.

Kun jij door een (negatieve) BKR registratie géén hypotheek of lening krijgen dan kun je een beroep doen op de expertise van Dynamiet Nederland. Zij hebben de afgelopen jaren al vele rechtszaken aangespannen en gewonnen of buiten de rechtbank om geschikt. Je kunt via de website van dynamietnederland.nl een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen. Dit kan ook wanneer je wilt voorkomen dat je een negatieve BKR registratie krijgt.

BKR codering met de landingspagina wat betekent dat?

Een landingspagina is een pagina op het internet die speciaal is ingericht voor bezoekers van die pagina. BKR codering met de landingspagina betekent dus dat er een speciale pagina is waarbij je alles te weten kan komen over BKR codering. Je vindt op deze pagina informatie over veelgebruikte begrippen bij Stichting BKR. Je kunt hier onder andere alle afkortingen terugvinden en daarnaast vind je van veel onderwerpen ook een uitgebreide toelichting. Ben je benieuwd of jij te maken hebt met een (negatieve) BKR registratie dan kun je via deze website ook jouw BKR overzicht opvragen. Dit kan echter maar één keer per jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Advertorial

Bovenstaande advertorial geeft u actuele informatie over een product of dienst. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder, maar kan hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen.