Alles wat je moet weten over de looptijd van een persoonlijke lening

0

Wat je ook gaat doen, als je op het punt staat wat geld te lenen -of je nu een nieuwe auto op het oog hebt, je huis wilt verbouwen, of simpelweg omdat je een nieuwe wasmachine nodig hebt- is de looptijd van je lening erg belangrijk. Dit is namelijk hoe lang je gaat doen over het terugbetalen van die lening. Hoe werkt dit precies? In dit artikel leggen we het je uit.

De looptijd van je lening

Stel je voor, je kiest voor een lekker lange looptijd omdat je denkt dat je maandlasten lager zijn. Het klinkt misschien aantrekkelijk om minder per maand te betalen, maar onthoud goed: hoe langer je over terugbetalen doet, hoe meer rente je betaalt. Dat betekent dat je uiteindelijk meer geld kwijt bent voor diezelfde lening. Probeer die lening daarom zo snel mogelijk af te tikken, maar wel met maandlasten die je zonder stress kunt betalen.

Hoe lang zit je aan dit type lening vast?

Bij een persoonlijke lening variëren de looptijden van 6 maanden tot een lening van 15 jaar ofwel 180 maanden. Jij kiest zelf je looptijd en die staat dan ook vast. Handig om te weten: bij de meeste leningen mag je extra aflossen wanneer je wilt, wat de looptijd verkort. Maar let op, soms kost dit extra. Altijd even de kleine lettertjes checken dus!

Welke looptijd past bij mij?

Wil je kijken wat verschillende looptijden doen en zien hoe dit je maandlasten beïnvloedt? Op verschillende websites kun je zien dat het vrij simpel is om dit te achterhalen. Even checken met die vergelijkingsmodule en je vindt al gauw de looptijd die bij jou past.

Wat doet de looptijd met de kosten?

We geven je een voorbeeld: stel, je leent €10.000. Kies je voor een looptijd van 36 maanden, dan zijn je maandlasten het hoogst, maar dan is de lening op de lange termijn het voordeligst. Ga je voor 60 of zelfs 120 maanden, dan zie je dat de maandlasten dalen maar de totale kosten van je lening stijgen. Oftewel, korter lenen is meestal voordeliger.

Kort gezegd, bij het kiezen van de looptijd van je lening gaat het erom dat je een balans vindt tussen wat haalbaar is voor jou per maand, maar ook hoe je ervoor zorgt dat je niet een veel groter bedrag dan je originele leenbedrag hebt. Langere looptijd is lagere maandlasten, maar het is ook duurder uit zijn. Kies dus slim met maandlasten die je makkelijk aankan en probeer die lening zo veel mogelijk te beperken in tijd. Geld lenen kost geld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.